< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Jobbik erősödött, de a nyugalomra vágyó többséget riasztja

| Mobile | RSS

A Jobbik erősödött, de a nyugalomra vágyó többséget riasztja

2012. március 6. | hozzászólás | Közélet

Egymásnak több szempontból is ellentmondó eredményeket tett közzé múlt héten három közvélemény-kutató cég, a Századvég, a Tárki és a Medián. Ami nagyjából közös az adatokban, hogy erősödött a Jobbik, nem tűnt el az LMP, nagyjából stagnál a Fidesz és az MSZP, talán bejutna a parlamentbe a DK. A STOP elemzőhöz fordult.

– Korábban is voltak olyan mérések, amelyek szerint a Jobbik utolérte az MSZP-t. Én azért várnék még azzal a megállapítással, hogy a radikális párt leelőzte volna támogatottságban a szocialistákat – kezdi Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója. Mint mondta, ettől függetlenül a Jobbik az elmúlt másfél évben tagadhatatlanul növelte a szimpatizánsai számát.
Az elemző rámutatott, hogy kimutatható bizonyos számú csalódott Fidesz-szavazó átvándorlása a Jobbikhoz. – Ugyanakkor ahhoz képest, hogy az Orbán-kormány mennyi társadalmi csoport érdekeit megsértette az elmúlt időszakban, nem is olyan nagy a radikális párt támogatottsága – teszi hozzá. Nagy szerint azért nem nőtt jelentősebben a Jobbik népszerűsége, mert a centrumban lévők számára riasztóan hat, még akkor is, ha valamennyit visszavettek az agresszív hangvételből.

– A társadalom jelentős része nyugalomra vágyik, a politikai centrumban lévő szavazók nem tudják elképzelni, hogy a folyamatosan konfliktusra játszó párt biztosítani tudná ezt – mondja Nagy Attila Tibor, ami az elemző szerint a Jobbik növekedésének az egyik legfőbb gátja.

Másfelől a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció kiválása – bár elvitt néhány szavazót -, nem roppantotta meg az MSZP-t, kis mértékben még nőtt is a párt támogatottsága. Nagy úgy látja, a szocialisták még mindig küszködnek az előző két ciklus megítéléséből fakadó hitelességi deficitjük miatt. Az elemző továbbra is lát problémákat az MSZP kommunikációjában, még akkor is, ha tavaly ősz óta egy kicsit keményebb hangnemre váltott a párt.

A szocialisták megítélését hosszabb távon javíthatják a legutóbbi kongresszusukon meghozott jelentős, hatékonyabb működést lehetővé tevő szervezeti változások Nagy ide sorolja a pártközpont hatalmának növelését például az országgyűlési képviselőjelölt-állításoknál, vagy épp a programalkotás intenzitását. Ez utóbbi arra is kiterjed, hogyan dolgozza föl a párt a kormányzati nyolc év örökségét.

Nagy Attila Tibor egyelőre nem tudja megítélni, jót tett-e az LMP-nek az önálló arculat megtartása, legalábbis a más pártokkal kötendő szorosabb együttműködés elutasítása. Azt viszont állítja, hogy az ökopárt szervezettsége még mindig elég gyenge, de a küszöbön álló népszavazási kezdeményezésük esetleges sikere nagyban növelheti támogatottságukat.

A kormánypártról szólva az elemző kiemeli, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament Magyarország elleni vizsgálódásai, netán szankciói egységbe forraszthatják a nemzeti szuverenitás jelszavával, a magyar érdekek védelmével régóta operáló Fidesz-szavazóbázist. – Tagadhatatlan, hogy a kormányzati ciklus második felében már jelentős eredményeket várnának el az emberek a közszolgáltatások színvonalának emelése terén és gazdasági téren is – fűzi hozzá az elemző.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 321 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: