< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Regenerálódhatnak a Mexikói-öböl olajszennyezett lápjai

| Mobile | RSS

Regenerálódhatnak a Mexikói-öböl olajszennyezett lápjai

Amerikai kutatók szerint a Deepwater Horizon szennyezte, part menti sós mocsarakban élő ízeltlábúak regenerálódni tudtak, amennyiben gazdanövényeik egészségesek maradtak.

Azon rákok, rovarok és pókok, melyek a 2010-es Deepwater Horizon katasztrófája sújtotta, part menti sós mocsarakban élnek, megszenvedték az olajszennyezést, azonban egy éven belül regenerálódni tudtak abban az esetben, ha gazdanövényeik egészségesek maradtak. A Houstoni Egyetem kutatását a PLoS One folyóirat tette közzé.

Az olajszennyezés sós mocsárban élő ízeltlábúakra gyakorolt hatását vizsgáló kutatás folyamán Brittanny McCall, az egyetem végzőse és Steven Pennings biológiaprofesszor az olajszennyezés idején és egy évvel később gyűjtött be szárazföldi ízeltlábúakat és tengeri gerincteleneket.

A 2010 áprilisi robbanás a Deepwater Horizon fúrótorony területén hatalmas olajszennyezést okozott a Mexikói-öbölben. Az olaj jelentős része partra sodródott, és számos élőhelyet károsított.
Deepwater Horizon, láp

A kutatókat az amerikai tudományos akadémia segítette, hogy vizsgálatot végezzenek a szennyezés érintette, part menti sós mocsarakban. A csapat olyan területeken vett mintákat, ahol relatíve kevés olaj ért partot, azonban a növények egészségesnek tűntek. Kiderült, hogy ezekben a régiókban a rákok, rovarok és pókok száma az olajszennyezés miatt mintegy 50 százalékkal csökkent.

„A vizsgálat feltárja, hogy az észlelések csalókák lehetnek – mondja Pennings. – Az ízeltlábúak igen érzékenyek az olajra. Az eredmények fontosak, mert azt mutatják, pusztán az élő növények alapján nem feltételezhetjük, hogy a mocsár egészséges.”

Azonban a tény, hogy néhány növény ezen területeken is érintetlen maradt, nyilvánvalóan kulcsfontosságú volt ahhoz, milyen mértékben regenerálódtak az ízeltlábúak. Amikor a kutatók egy évvel később is mintát vettek ugyanazon területekről, mindhárom állatcsoport regenerálódni látszott, ami azt sugallja, hogy az olaj érintette ízeltlábúak magukhoz térhetnek, amennyiben gazdanövényeik egészségesek maradnak.

„A sós mocsarak egyensúlyát rendszerint felborítják a természetes események, ennek eredményeképpen felgyógyulhatnak az olajszennyezésből, ha annak aránya nem túl nagy” – mondja Pennings.
Deepwater Horizon, láp

Az olaj komoly veszélyt jelent a part menti mocsarakra, azonban a pontos környezetvédelmi költségeket nehéz felmérni, mert a kísérletekben nem tudják imitálni a nagyarányú környezeti katasztrófákat. Mivel pedig minden olajszennyezés más, a kutatók szerint eredményeiket nem szabad minden ilyen szennyezésre kivetíteni.

„Az olaj hatása a mocsárra valószínűleg változó attól függően, mennyi jut partra és abból mennyi tűnik el” – mondja McCall. – A Deepwater Horizon katasztrófájának esetén a lápok elkerülhették a súlyos károsodást, mivel relatíve kevés olaj ért partot, és az is néhány hét alatt eltűnt.”

forrás:friss hírek.hu

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |