< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Botrányt kavart a volt külügyminiszter: Felháborodott a kormány „A náci megszállás lélegzetvételhez juttatta az országot”

| Mobile | RSS

Botrányt kavart a volt külügyminiszter: Felháborodott a kormány „A náci megszállás lélegzetvételhez juttatta az országot”

A cikk már tavaly decemberben jelent meg, de csak most lett belőle botrány.

Vygaudas Ušackas (képünkön), litván diplomata még decemberben írt cikket a Wall Street Journal számára, ahol felidézte, mennyire büszke arra, hogy nem szovjet katonaként kell állomásoznia Afganisztánban, hanem az egész Európai Uniót képviselheti.

A korábbi litván külügyminiszter családja és országa példáján mutatta be, mit is jelentett Litvániának a kommunista uralom, a szovjet megszállás. De megemlítette, hogy „volt néhány évnyi lélegzetvételnyi időnk a kommunistáktól, amikor a nácik ellenőrizték Litvániát a második világháború alatt”. Az 1941 és 1944 közti időt tehát pozitívként értékelte a diplomata.

Amerikában nem lett belőle botrány – de Németországban, igaz, meglehetős késéssel igen. A német kormány most kiadott tiltakozása szerint „elfogadhatatlan a nemzeti szocialista erőszakrezsim pozitív értékelése”, és a nácizmus, valamint a holokauszt relativizálásával vádolta meg a litván diplomatát.

A német kormány arra hivatkozik, hogy a német megszállás idején félmillió zsidót deportáltak Litvániából, így semmiképp sem szabad pozitívan szólni erről az időszakról. Noha 1941 és 1944 között Litvánia valóban felszabadultnak érezhette magát, a német kormány a litván érzelmekre nem kíváncsi.

Vygaudas Ušackas szüleit amúgy egykoron a szovjetek Szibériába deportálták 1944 után. Ellentétben a második világháború zsidó áldozataival – akiket a német állam többszörösen kárpótolt már -, az egykori litván elhurcoltak nem kaptak jóvátételt Oroszországtól.

A Baltikumban amúgy is hagyományosan a nácikra felszabadítóként tekintenek. A Lett Légió – a lett függetlenségért az SS kötelékeiben harcolt, Lettországban nemzeti hősökként tisztelt alakulat – idén is megrendezte volna felvonulását, ahol a történelmet nem a német, az orosz vagy a zsidó, hanem saját országuk szempontjából értékelik. Riga városa azonban végül nem engedélyezte a felvonulást, igaz, korábban is előfordult már, hogy az utolsó percekben mégis jóváhagyta azt, így lehetséges, hogy arra mégis sor kerül jövő héten.

Vitathatatlan tény, hogy az SS – az észtektől az ukránokon vagy a tatárokon át a grúzokig – számos elnyomott nép szabadságharcát támogatta – amiért e népeket a sztálini kitelepítés büntetése sújtotta -, és így a hitleri Németország megítélése ma is jóval árnyaltabb e régióban, mint a nyugat-európai mainstream történetírásban.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |