< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Keresztényellenességért ostorozza a brit kormányt Semjén

| Mobile | RSS

Keresztényellenességért ostorozza a brit kormányt Semjén

2012. március 13. | 1 Hozzászólás | Közélet

Keresztényüldözés és a vallásszabadság megsértése miatt támadta Nagy-Britannia kormányát hétfőn Semjén Zsolt. A magyar miniszterelnök-helyettes egy évek óta húzódó brit emberi jogi per ügyében szólalt meg, amely arról szól, hogy szabad-e tiltani a kereszt viselését brit munkahelyeken. Semjén a brit pert a magyar egyházügyi törvény védelmére is felhasználta.
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Felháborodott hangú közleményben támadt neki Nagy-Britannia kormányának hétfőn este Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, a KDNP-elnöke. A kormánypárti politikus keresztényüldözéssel vádolta meg a briteket, és azt állította, hogy az EU-ban “egyre fokozódó keresztényellenes megnyilvánulások” tapasztalhatóak. Semjén közölte: a brit kormány egy perben “egyértelműen keresztényellenes” álláspontot foglalt el, és durván, provokatívan meg akarja sérteni a vallásszabadságot.

Semjén közleményét egy brit emberi jogi per legfrissebb fejleménye váltotta ki, amelyben két brit asszony áll szemben Nagy-Britannia kormányával. A két nő, Nadia Eweida és Shirley Chaplin azért küzd, hogy munkahelyükön viselhessenek keresztet vallási hovatartozásuk kifejezésére. Előbbit 2006-ban azért bocsátották el a British Airwaystől, mert a társaság szerint az általa viselt kereszttel megsértette az öltözködési előírásokat, utóbbit ápolónői állásából bocsátották el kereszt alakú nyaklánca miatt. Az ügy a Telegraph című brit lap szerint tavaly kerül az Emberi Jogok Európai Bíróságára.

Egy a napokban kiszivárogtatott, és a Telegraph által is megtekintett dokumentum szerint a brit kormány arra készül, hogy az európai bíróságon is szembeszálljon a keresztviseléshez ragaszkodó asszonyokkal. A kormány azzal akar érvelni, hogy a keresztviselés nem a keresztény hit kötelező előírása, ezért egy munkaadónak joga van azt megtiltani a nála dolgozó beosztottaknak. Az érvelést Nagy-Britanniában sokan úgy értelmezték, hogy a kormány szerint a keresztényeknek nincs joga keresztet viselni a munkahelyükön.

Az ügy Nagy-Britanniában sok közéleti személyiség részéről váltott ki felháborodást, a korábbi canterbury érsek például azzal vádolta meg a kormányt, hogy “diktálni akar” a keresztényeknek. Szerinte az eset jól példázza, hogy a kereszténységet ki próbálják szorítani a hivatalos életből.

Nem használt a kormánynak a per időzítése sem, a néhány nappal korábban ugyanis egy másik ügyben is összekapott a katolikus egyházzal. A kormány nemrég jelentette be, hogy legalizálni akarja az azonos neműek házasságát, amiért kemény kritikákat kapott brit katolikusvezetőktől. Sokan úgy érzik, hogy a brit kormány a melegházasságok terve miatt kapott kritikákra válaszol a keresztviselés jogának megtagadásával.

A botrányban egyre szaporodó kritikusok sorába állt be hétfőn Semjén Zsolt is, aki Kereszténydemokrata Néppárt megdöbbenéséről és felháborodásáról írt az ügy miatt. Szerinte a keresztviselés tiltása “egyértelműen keresztényellenes és nyilvánvalóan a vallásszabadság durva, provokatív megsértése”. A politikus hozzátette: a brit kormány döntése szerinte is “vélhetően összefüggésben van azzal, hogy az Apostoli Szentszék (…) határozottan állást foglalt a melegházasságok tervezett legalizálásával szemben”.

Az ügyet a magyar miniszterelnök-helyettes az Európában sokat támadott magyar egyházügyi törvény védelmére is felhasználta. Semjén közleménye szerint az EU-ban kettős mérce uralkodik, hiszen magyar egyházi törvényt támadják, míg “a fentiekhez hasonló keresztényüldözésekhez asszisztálnak”.

Mihez van jogunk?

A strassbourgi bíróságra vitt brit ügyben a bíráknak azt kell eldönteniük, hogy a keresztviselés munkahelyi tiltása sérti-e az emberi jogok európai egyezményét. Az egyezmény 9. cikkelye kimondja, hogy “mindenkinek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és vallásszabadsághoz”, illetve “vallásának kifejezésre juttatásához”. Az egyezmény szerint “a vallás vagy meggyőződés kifejezésre juttatásának szabadságát csak a törvényben meghatározott, olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek egy demokratikus társadalomban a közbiztonság, a közrend, közegészség vagy az erkölcsök, illetőleg mások jogainak és szabadságainak védelme érdekében szükségesek.”

A két brit nő azzal érvel, hogy a keresztviselés hozzátartozik a vallásuk kifejezéséhez, így annak tiltásával a munkáltatóik megsértették az emberi jogaikat. A kormány azzal érvel, hogy mivel a keresztviselés nem a keresztény hit követelménye, nem tartozik a 9. cikkely alá, de ezt a két asszony ügyvédei hibás érvelésnek tartják. A nők szerint Nagy-Britanniában a keresztényeknek kevesebb védelem jár, mint más vallások képviselőinek, hiszen a szikh turbánok vagy a muszlim hidzsab viselését külön védik a brit törvények.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 220 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: