< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Közzétették Nixon szerelmes leveleit

| Mobile | RSS

Közzétették Nixon szerelmes leveleit

Yorba Linda, Kalifornia – Régivágású levelezés zajlott egy fiatal Richard Nixon és a nő között, akit később feleségül vett. A leveleket az elnök kaliforniai könyvtárában tették közzé, hogy megmutassák a költői olalát annak az embernek, aki „legdrágább szívemnek” szólította menyasszonyát.

Az 1938 és 1940 között kézírással írt levelekben Nixon több alkalommal vall szerelmet Pat Ryannek, mondván, soha olyan jó nem történt még vele, mint épp a szerelembe esés. „Minden nap és minden éjjel látni akarlak és veled akarok lenni. Ugyanakkor nincs meg bennem az önző bírvágy vagy a féltékenység. A helyzet az, hogy szeretném, ha mindig is úgy élnél, ahogy akarsz – mert ha nem, akkor megváltoznál, az pedig már nem te lennél”, áll az egyik dokumentumban, amit az érdeklődők a Nixon Presidential Library and Museumban tekinthetnek meg.
„Vasárnaponként kiránduljunk jó nagyokat; hétvégékre menjünk a hegyekbe; olvassunk könyveket a tűznél; de leginkább öregedjünk meg együtt és találjuk meg a boldogságot, amiről tudjuk, hogy ránk vár”, vetette papírra a férfi, aki nyilván nem sejtette, hogy a hidegháború csúcspontján, 1969 és 1974 között vezeti majd Amerikát egy mindenre elszánt, interkontinentális rakétákkal felfegyverzett bolsevista nagyhatalom ellenében, és elég sok hétvégét lesz kénytelen romantikázás helyett munkával tölteni.
A Watergate-botrányba belebukott politikus, akinek helyébe lépő alelnöke, Gerald Ford kegyelmezett meg, 1994-ben hunyt el. A most közzétett levelek az 1938 és 1940 közötti udvarlási időszakban születtek, közel harminc évvel azelőtt, hogy Nixon letette az elnöki esküt, Patből pedig First Lady lett. Nixon derűs, lelkes romantikáját az 1993-ban elhunyt Pat könnyedebb, szellemesebb stílussal válaszolta meg, egy alkalommal még azt is felajánlva, hogy ha meglátogatja, szívesen odaéget neki egy hamburgert. A leveleket Pat közelgő 100. születésnapjára – szeptember 3. – emlékezve állították ki a kaliforniai Yorba Lindában lévő Nixon könyvtárban.

forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 220 megnézve, 1 alkalommal mai nap |