< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Pénzhez juthatnak a juh- és marhatartó gazdák

| Mobile | RSS

Pénzhez juthatnak a juh- és marhatartó gazdák

2012. március 17. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Új programot indított útjára a Vidékfejlesztési Minisztérium, tizenkétezren kaphatnak segítséget

Évente több mint 13 milliárd forintot igényelhetnek a juh- és húsmarhatartó gazdálkodók, miután a szaktárca elindította a kérődzőszerkezet-átalakítási programot. Mintegy tizenkétezer gazdálkodó kaphat támogatást. A napokban újra útnak indulhattak a magyar marhaszállítmányok Törökországba, miután Ankara megszüntette az export korlátozását.

Kiemelt feladat a magyarországi állattartás bővítése

Elindította a kérődzőszerkezet-átalakítási és fejlesztési programot tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György, a szaktárca agrárgazdaságért felelős államtitkára. A jogszabályt a napokban hirdetik ki. A juh- és húsmarhatartókat támogató programban évente több mint 44,5 millió eurót, mintegy 13 milliárd forintot igényelhetnek a gazdálkodók. A várakozások szerint tizenkétezer juh- és húsmarhatartót érinthet az új támogatási rendszer. Mindezt uniós pénzből finanszírozza a tárca. A gazdálkodóknak három feltétel közül egyet kell teljesíteniük választás szerint. A támogatásért cserébe az érintetteknek vállalniuk kell, hogy részt vesznek a nemzeti programban, amely a foglalkoztatás fenntartására, a beruházásokra, a továbbképzésre, a szakmai fejlődésre, összességében tehát a vállalkozói tevékenység fenntartására ösztönöz.

„A cél az volt, hogy minél könnyebben teljesíthető feltételeket szabjunk, így minél többen juthatnak pénzhez. Az idén még párhuzamosan futnak az év végén megszűnő nemzeti kiegészítő, úgynevezett top-up támogatások pályázatai is, így összességében huszonhatmilliárd forintra lehet pályázni” – jelentette ki Czerván György. Az államtitkár jelezte, a gazdálkodók május 15-ig jelentkezhetnek be az új programba.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kifejtette: a 2013-ban megszűnő top-up támogatások pótlása indokolta a kérődzőszerkezet-átalakítási program létrehozását. „Kiemelt feladat a magyarországi állattartás bővítése és növelése. A korábban kiírt, hatvanötezer hektárnyi állami földterületekre vonatkozó haszonbérleti pályázaton is azok élveznek előnyt, akik vállalják az állattartást” – mondta Fazekas Sándor.

Szintén kedvező hír, hogy a napokban újra útnak indulhattak a magyar marhaszállítmányok Törökországba, miután Ankara megszüntette az export korlátozását. A jövőben a magyar cégek meghatározott gyűjtőpontokról indíthatják útnak a szállítmányokat, ahol magyar és török állatorvos közreműködésével vizsgálják az állatok szállítási körülményeit, dokumentumait, fülszámukat.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, a török hatóságok tavaly decemberben függesztették fel ideiglenesen a magyar szarvasmarhaexportot technikai kifogásokra hivatkozva. Fazekas Sándor tárcavezető december 2-án az állatszállítások szigorú ellenőrzését rendelte el, és egy intézkedési csomagot készíttetett, amelyet elküldtek az illetékes török minisztériumnak is. Bognár Lajos helyettes államtitkár pedig december végén személyesen utazott Ankarába az ügy tisztázására. A folyamatos tárgyalások eredményeképpen a törökök új exportbizonyítvány-mintákat is elfogadtak, így a vágásra szánt juh és kecske mellett immár a továbbtartásra, tenyésztésre szánt juh- és kecskefélék exportja is megindulhat Törökországba.

forrás magyar hírlap.hu

Leave a Reply 253 megnézve, 1 alkalommal mai nap |