< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Pusztító, hosszú, forró nyár fenyeget

| Mobile | RSS

Pusztító, hosszú, forró nyár fenyeget

2012. március 17. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Egyes növények terméshozama visszaeshet, vagy termesztésük megszűnhet, így behozatalra szorulhatunk, ami drágulást hoz

Miközben a meteorológusok szerint az utóbbi húsz-harminc év legforróbb nyara tombol majd a Kárpát-medencében az idén, a szakemberek cáfolják a következő hetekre vonatkozó esetleges árvizekről, belvizekről szóló híreszteléseket. Állítják, a hegyekben lévő hómennyiség elolvadása után sem kell vésztől tartani. Magyarországon jelenleg egyetlen helyen, Mezőberény térségében elsőfokú a belvízvédekezés.

Az időjárás-változás miatt szükségessé váló intenzívebb öntözés és más beruházások pluszterheket rónak majd a magyar gazdákra

A következő napokban nem tart árvíztől és jelentős belvíztől a magyarországi vízügyi szolgálat. „A jelenlegi olvadás nem okoz gondot, s a meteo­rológiai adatokból is azt látjuk, egyelőre nincs mitől tartanunk. A Duna mederteltsége 26-46 százalék közötti, míg a Tiszáé 6-30 százalékos a szabad folyású szakaszokon, egyedül a Tisza a duzzasztott részen éri el a hatvankilenc százalékos teltséget” – mondta lapunknak Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezetője.

A szakember ismertette: a hókészlet a Duna vízgyűjtőjén tíz százalékkal haladja csak meg az átlagos értéket, míg a Tiszán is mindössze tizenöt százalékkal több. Láng István szerint egyedül az okozhatna problémát, ha a gyors olvadással egy időben jelentős csapadék esne a vízgyűjtőkön, de ettől a meteorológiai adatok szerint a következő napokban nem kell tartani. „Egyelőre nagyobb belvíz sem fenyegeti az országot, miután a belvízelvezető csatornák nagy része gyakorlatilag üres volt az olvadás előtt. A tavalyi év kifejezetten aszályosnak számított, így a lehullott hómennyiség nagyban kedvezett a mezőgazdaságnak, a termőföldeknek. Magyarországon jelenleg egyetlen helyen, Mezőberény térségében elsőfokú a belvízvédekezés, ahol a szakemberek azért szivattyúznak, hogy a víz ne öntse el a zártkerti részeket. Az olvadás miatt három-négy helyen számítunk még lokálisan kisebb belvíz kialakulására, azonban ezek szivattyúzással kezelhetők lesznek” – magyarázta Láng István.

Gondok inkább nyáron lesznek. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az utóbbi húsz-harminc év legforróbb nyara vár ránk, s júliusban és augusztusban sivatagi forróság tombol majd a Kárpát-medencében. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség egész Európára, de főleg a Kárpát-medencére jelzi nagy valószínűséggel a forró nyarat. Az elmúlt száz év mérési adatai azt jelzik, hogy fokozatosan melegszik Magyarország éghajlata. Az Országos Meteoroló­giai Szolgálat és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékének közös vizsgálata szerint 2050 és 2100 között egy hónappal tovább tart majd a nyár, s egy hónappal rövidebb lesz a tél.

A mediterrán jelleg erősödése ma is jól látszik, elég, ha csak azt vesszük figyelembe, hogy Magyarországon a múlt század eleje óta nyolc nappal hosszabbodott meg a nyár, öt nappal több a kánikula, s tíz nappal kevesebb a fagyos nap. „Mindez azt jelenti, hogy komoly kihívások állnak a magyar mezőgazdaság előtt. Egyes növényi kultúrák termesztése megszűnhet, vagy terméshozamuk visszaeshet, így behozatalra szorulhatunk majd, s drágulhatnak a termények. Az öntözés és más beruházások ugyancsak pluszterheket róhatnak a termelőkre. Meg kell találni a megoldást, amely kompenzálhatja mikroklímánk kedvezőtlenebbé válását” – mondta lapunknak Domján Gergely, a Magosz alelnöke.
Újra lehet pályázni a tejtámogatásra

Folytatódik a különleges tejtámogatás, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ugyanis az idén is meghirdeti a tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezelésére szolgáló pályázatot. A támogatásra május 15-ig lehet jelentkezni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. A tejtermelők támogatására az idén negyvenötmillió euró, azaz hozzávetőlegesen tizenhárommilliárd forint áll rendelkezésre, az agrártárca becslése szerint több mint háromezer termelőt érinthet a bevételkiegészítés. A minisztérium közölte: uniós csatlakozásunk óta fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban a nemzeti kiegészítő (top-up) támogatások, amelyeket az idén lehet utoljára igényelni. Ennek oka, hogy 2013-ban elérjük az uniós közvetlen támogatási szint száz százalékát, a továbbiakban pedig már nem lehet nemzeti kiegészítést fizetni a gazdálkodóknak. A VM a tavalyi év első fél évében előkészítette azokat a konstrukciókat, amelyek 2012-től kezdődően alkalmasak a kifutó támogatások pótlására. A kifutó top-up támogatások a rizstermesztést is érintik, ezért a minisztérium bevezeti a különleges rizstámogatást, amelynek fedezetét az uniós pénzek átcsoportosításával biztosítja. Ezzel várhatóan háromszáznyolcvanmillió forinthoz juthat a mintegy kétezer-nyolcszáz hektáron gazdálkodó csaknem harminc hazai rizstermelő.
(KCS)
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 278 megnézve, 1 alkalommal mai nap |