< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kisfiúkat kasztráltatott a holland egyház )))Jongens kasztráltatott de Nederlandse Kerk

| Mobile | RSS

Kisfiúkat kasztráltatott a holland egyház )))Jongens kasztráltatott de Nederlandse Kerk

A holland katolikus egyház több fiatal fiút kasztráltatott az 50-es években, hogy kigyógyítsa őket állítólagos homoszexuális hajlamukból, írja az NRC Handelsblad. A lap forrásainak legalább tíz ilyen esetről van tudomásuk. Az állítások alapját az egykori műtéti beavatkozások elszenvedőinek vallomásai, orvosi jelentések, magánlevelek és ügyvédi dokumentumok képezik.

A kasztráltak olyan kiskorú fiúk voltak, akiket korábban katolikus iskolákban vagy internátusokban egyházi személyek megrontottak. A sebészeti beavatkozásokra az egyház fennhatósága alá tartozó pszichiátriai klinikákon került sor: a műtétek indikációja úgy hangzott, hogy a gyerekeket “meg kell szabadítani a betegségüktől”. Hollandiában tavaly decemberben tették közzé egy vizsgálóbizottság jelentését, amelyből kiderült: 1945 után az ország katolikus egyházi intézményeiben több tízezer gyermeket rontottak, illetve erőszakoltak meg.

Bár már akkor felmerült annak a gyanúja, hogy sor került a kasztrálás mint “a homoszexualitás gyógyítását célzó terápiás módszer” alkalmazására, ez a körülmény nem került bele a jelentésbe. Wim Eijk, Utrecht érseke decemberben bocsánatot kért a visszaélések elszenvedőitől, majd a jelentés nyilvánosságra kerülése után úgy fogalmazott, hogy annak tartalma “szégyennel és fájdalommal tölt el”.

forrás:index.hu

Jongens kasztráltatott de Nederlandse Kerk

De Nederlandse katholieke kerk kasztráltatott meer jonge jongens in de jaren 50, zij geacht worden te homoseksuele neiging te genezen, schrijft het NRC Handelsblad. Terug naar de bronnen van kennis zijn ten minste tien dergelijke gevallen. De vordering is gebaseerd op de bekentenissen van de voormalige elszenvedőinek chirurgische, medische rapporten, persoonlijke brieven en juridische documenten.

De jongens werden gecastreerd een minderjarige die had internaten of beschadigd katholieke geestelijken. De chirurgische ingrepen van de Kerk onder de jurisdictie van de psychiatrische ziekenhuizen zijn genomen: de indicatie voor een operatie klonk, de kinderen “vrij te geven betegségüktől”. In Nederland is in december vorig jaar publiceerde een commissie van onderzoek verslag, waarin 1945 toonde na katholieke kerk van het land in de instellingen van tienduizenden kinderen worden gejaagd, en verkracht.

Hoewel het verhoogde vermoeden dat de castratie was als “homoseksualiteit is een therapeutische methode om te genezen” de toepassing van deze factor is niet opgenomen in het rapport. Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht in december elszenvedőitől verontschuldigde zich voor de misstanden, wordt het rapport openbaar worden nadat het zei dat de inhoud ervan “me vult met schaamte en verdriet.”

Bron: index.hu

Leave a Reply 304 megnézve, 1 alkalommal mai nap |