< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Folyamatos éhezést jelent a 47 ezer Ft

| Mobile | RSS

Folyamatos éhezést jelent a 47 ezer Ft

2012. március 20. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Nem lehet méltó életet élni 47 ezer forintból – ezt a következtetést vonta le Bárány Balázs szocialista politikus, és Haász János, az index.hu újságírója is. Matolcsy György minisztertől ugyanis megtudták, hogy a közmunkáért járó összegből meg lehet élni, mindketten úgy döntöttek, tesznek egy kísérletet. Miután kifizették a rezsit, vajas kenyéren és zacskós levesen éltek, ruhára, tisztálkodó szerekre nem költöttek, mert nem maradt rá pénzük.

Egymástól függetlenül kezdtek bele a kísérletbe, de a tapasztalatuk ugyanaz: “ez az egész mélységesen kilátástalan”.

A folyamatos éhezés – Bárány Balázs szerint ez volt a legrosszabb abban az egy hónapban, amikor megpróbált megélni 47 ezer forintból. A szocialista politikus akkor döntött a kísérlet mellett, amikor Matolcs György gazdasági, majd Pintér Sándor belügyminiszter és Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő, Miskolc alpolgármestere is kijelentette: biztosan meg lehet élni a közmunkáért járó 47 ezer forintból. Bárány Balázs rezsire 20 ezer forintot költött, így minden másra 27 ezer, vagyis naponta 931 forintja maradt. Ez a pénz az életben maradáshoz elegendő, az “élethez” szánalmasan kevés – mondta lapunknak a szocialista politikus, akit az állandó éhség annyira frusztrált, hogy a szellemi munkára is alkalmatlan volt, ingerültté és feszültté vált. Szerencsének tartja, hogy az egy hónap alatt nem kellett cipőt vennie, vagy nem romlott el a mosógépe, különben egyáltalán nem maradt volna pénze ennivalóra.

Mi történt február 17-e óta?
Haász János megpróbáltatásai

– Elköltött 46 760 forintot, lényegében rezsiszámlára és ételre
– A végén viszont már erősen éhezett
– Nem evett sem gyümölcsöt, sem húst, nem ivott alkoholt, a második hét közepétől kávét sem
– Halasztotta a ruhavásárlást
– Még a só is hiányzott
Az egy hónapos kísérlet alatt Bárány Balázs egy kisvárosból származó, Budapesten élő 23 éves lánnyal, Sárival is készített interjút blogján. A diplomás, három nyelvet beszél, jelenleg másoddiplomájára készülő fiatal júniusban kapja meg a doktori címet. Sári egy éve munkát keres, de nem talál, havi 50 ezer forintból él. Legalább 500 álláshirdetésre adott be önéletrajzot, de a legtöbbre nem válaszoltak. Először a végzettségének megfelelő helyre jelentkezett, mostanában már titkárnőnek, recepciósnak, bolti eladónak, szoláriumi dolgozónak is elmenne. De ezekre a munkákra sem kell. Naponta egyszer eszik, mert többre nem jut pénze. Általában 2-3 vajas zsemle a napi adagja, hetente kétszer vagy háromszor párizsira is jut. Kockacukrot is szokott enni, mert abban sok a kalória és el is telíti, ha rosszul van, jót szokott tenni – mondta Sári. Főtt ételhez akkor jut a lány, ha barátaitól, vagy a rokonaitól kap. Előfordul, hogy nem jut el az egyetemre, mert az hatezer forintba kerül. Volt már, hogy emiatt zálogházba adta nyakláncát és fülbevalóját.

A környezete előtt szégyelli a helyzetét, évfolyamtársainak azt mondja, azért nem megy be az egyetemre, mert előre megtanulta a tananyagot. “Nagyon komolyan kell törekednem rá, hogy ne essek depresszióba” – mondta Sári az interjúban. Jövőképe nem túl biztató, ha nem kellene a diploma, már rég elköltözött volna Magyarországról. “Ha megvan, azonnal lépek innen” – fogalmazott, mert úgy látja, “ebben az országban nincsenek lehetőségek, annyi fájdalom van bennem, hogy nem tudnék itt boldogan élni soha többé”. Mint mondta, imádja Budapestet, hiányozni fog a családja, de ezt az országot, ezzel a rendszerrel élhetetlennek tartja. Bárhová elmegy és bármit megcsinál, nyelvi akadálya nincs, bármilyen nyelvet megtanul a jelenlegi három mellé. “Ha kell, mosogatok, kutyát sétáltatok, gyerekekre vigyázok. A lényeg, hogy el innen, minél gyorsabban. Visszanézés nélkül.”

Bárány Balázs kísérlete a napokban ért véget; szerinte aki Magyarországon 2012-ben azt meri állítani, hogy 47 ezer forintból meg lehet élni, az nemhogy politikusnak nem méltó, hanem arra sem, hogy otthon belenézzen a tükörbe. Most is a megélhetéssel foglalkozik: a “méltányos létezés” minimumáról állít össze egy listát. Mint mondta, azért nem a létminimum összegét akarja meghatározni, mert a a kölönböző élethelyzeteket, a falusi és a városi körülményeket nehezen lehet összehasonlítani.
Az index.hu újságírója, Haász János is úgy döntött, egy hónapig csak 47 ezer forintot költ. Kenyeret, margarint és párizsit evett, és zacskós levesen élt. Nem tudott borotvát, mosóport, szappant venni, és a biciklijavításra sem maradt pénze.

Halasztotta a cipő- és ruhavásárlást is. Az egy hónapos megpróbáltatás után azt írta, ha tényleg és tartósan 47 ezer forintból kellene élnie, akkor nem várná a hó végét. Rettegne tőle, mert tudná, hogy egy ugyanolyan, vagyis egy még rosszabb hónap jön, amit egy még annál is rosszabb követ majd. “Akkor látnám, hogy ez az egész mélységesen kilátástalan”. Úgy fogalmazott, azoknak, akikről ez a történet igazán szól, ez csak egy hónap a sokból, és talán át sem érzik a tragikumát annak, amit egy, a szegénységről panaszkodó édesanya levelében olvasott: “szerencse, hogy a gyerekek nem válogatósak”.

Muhari Judit / Népszava
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 271 megnézve, 1 alkalommal mai nap |