< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: MN: állami nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat

| Mobile | RSS

MN: állami nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat

2012. március 21. | 1 Hozzászólás | Közélet

Több tízezer diploma porosodik az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán, mert a végzett hallgatók nyelvvizsga hiányában nem tudják azt átvenni, több intézmény ezért már eldöntötte: él a parlament által biztosított amnesztia lehetőségével, és saját vizsgát szervez – írta a Magyar Nemzet szerdán.

A felsőoktatási törvény tavaly év végi elfogadása előtt a parlament rábólintott arra a szabályra, amely szerint 2016-ig nem feltétlenül kell államilag elismert nyelvvizsga a diplomához, a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy saját szervezésű, általuk meghatározott követelményszintű vizsgát is elfogadnak.

Bár a Magyar Rektori Konferencia csak március 26-án fogalmazza meg ajánlásait a kérdésben, több intézmény már elhatározta, hogy él a lehetőséggel – írta a Magyar Nemzet.

A Dunaújvárosi Főiskola biztosan szervez saját vizsgát, a Kaposvári Egyetem szenátusi ülésére olyan javaslatot terjesztenek be, hogy a diploma kiadásának feltétele ötvenórás egyetemi tanfolyam elvégzése, és az állami nyelvvizsga minimumkövetelmények 60 százalékos teljesítése legyen.

A Pécsi Tudományegyetemen az alapszakosok reménykedhetnek, az osztatlan és a mesterképzések hallgatóinak ezután is be kell mutatniuk nyelvvizsgájukat.

A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem – ahol kevéssé van jelen a probléma, sőt, az elsőévesek kétharmada nyelvvizsgával érkezik – nem enged az eddigi követelményekből, ahogyan a Pannon Egyetem sem – írta a Magyar Nemzet.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 237 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: