< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbán beszólása felér egy selyemzsinórral: Inog az elnök széke Lesz patika és posta a vasútállomásokon?

| Mobile | RSS

Orbán beszólása felér egy selyemzsinórral: Inog az elnök széke Lesz patika és posta a vasútállomásokon?

2012. március 22. | 1 Hozzászólás | Közélet

Július végén lejár a kétéves szerződése, de kérdés, kihúzza-e addig a MÁV elnöki székében Szarvas Ferenc.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi beszólása a vasúti közlekedés akadozó átalakítása miatt ugyanis felér egy selyemzsinórral. A MÁV hihetetlenül bonyolult érdekviszonyok metszéspontjában helyezkedik el, mivel egyszerre kell megfelelnie a politikusok elvárásainak (akik ódzkodnak mindenféle vasúti átalakítástól, járatritkításoktól, kedvezmények megvonásától, vonalbezárásoktól) és a tulajdonosi jogokat gyakorló fejlesztési tárca elképzeléseinek (melynek államtitkára, Völner Pál a napokban 8-8,5 százalékos kapacitáscsökkentést és 405 járat eltörlését jelentett be, szembemenve a Fidesz által ellenzékiként korábban képviselt elvekkel).

Ráadásul a vasúti pálya hosszáról, a menetrend tartalmáról, az ülőhely-kapacitásokról, a járatok számáról, az árakról és az utazási kedvezményekről sem a MÁV, hanem a fejlesztési minisztérium és a politika dönt.

Ehhez jön még a Nemzetközi Valutaalap, amely most ismét megtakarításokat sürget a közösségi tömegközlekedés terén. S miközben a MÁV 2011-es költségvetéséből már eleve hiányzott 60 milliárd forint, a nemzetgazdasági tárca most további 40-60 milliárd forintot vonna el a közel 300 milliárd forintos adósságállomány alatt roskadozó vállalattól.

Szarvas Ferenc (képünkön) szerint bárki is kerüljön a vasúttársaság élére, erősen kétséges, hogy képes lesz-e a MÁV működési költségeiből 100-120 milliárd forintot kipréselni. A vállalatcsoportnak ezzel szemben ugyanis idén legalább 70-80 milliárd forintnyi hitelre vagy adósságrendezésre lenne szüksége, aminek elérése a bankszektor jelenlegi állapotában komoly kihívást jelent.

A MÁV elnöke a március 22-én megjelent Heti Válaszban (amely digitalizált formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható) beszél arról is, miért lenne szükséges, hogy a nagyobb forgalmú pályaudvarokon kormányablak, posta és patika is legyen.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 310 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: