< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kórház államosítás és kibelezés Fidesz-módra

| Mobile | RSS

Kórház államosítás és kibelezés Fidesz-módra

2012. március 23. | 1 Hozzászólás | Közélet

Miközben Budapesten ma este tüntetnek civilek, egészségügyi dolgozók, valamint a fővárosi MSZP a már államosított Károlyi Sándor Kórház “kibelezése” ellen, az Orbán-kormány május elsejével 43, majd 2013. január elsejével további 10 kórházat venne át az önkormányzatoktól – derült ki a kabinet honlapján közzétett törvénytervezetből.

A társadalmi egyeztetésnek nevezett folyamat helyett valójában alig másfél napos véleményezési idő előzte meg a tervezet benyújtását, amelyet várhatóan sürgősséggel tárgyal majd a parlament. A települési önkormányzatok kórházaira szüksége van a Fidesz-kabinetnek ahhoz, hogy nyártól működtetni tudja a Semmelweis Tervben meghatározott ellátórendszert, azaz a térségi betegirányítási modellt.

Az elfogadásra váró törvény rendelkezik az egészségügyi intézményekhez köthető települési önkormányzati vagyon és alapítói és fenntartói jogok állami átvételének időpontjáról, valamint rendezi a jogutódlást. Az uniós támogatások kivételével az önkormányzatok általános jogutóda az állam lesz, a jogok gyakorlója pedig az MNV Zrt., míg a vagyonkezelő az egészségügyi államtitkárság háttérszerve, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A jogszabály előírja “a felek együttműködési kötelezettségét”, valamint biztosítja, hogy a fenntartóváltás és a vagyonmozgás ne befolyásolja az átvett intézmény működését. A kórházállamosítások második szakaszában ugyanolyan szigorú beszámolási kötelezettségeket, sőt átmeneti beszerzési eljárási szabályokat írnak elő, mint tavaly a megyei és fővárosi kórházak esetében, és hasonlóképp rendeznék a kapcsolódó önkormányzati adósságok és kötelezettségek átvállalásának ügyét. A már ismert forgatókönyv szerint a törvény kötelezően előírja majd az átvett kórházak főigazgatói posztjainak újrapályáztatását is.

Mint megírtuk: az állam három lépcsőben veszi át az önkormányzatoktól a kórházakat. A megyei és fővárosi fekvőbeteg-ellátó intézmények átvétele már megtörtént, második lépcsőként pedig – e törvénnyel – állami fenntartásúvá válnak a helyi önkormányzatok aktív és a vegyes fekvőbeteg-ellátást biztosító kórházai, míg harmadik ütemben a krónikus ellátást biztosító kórházak következnek. A jövő január elsejei átvételben hat megye tíz egészségügyi intézménye lesz érintett.

Tüntetnek a Károlyi megmaradásáért

Utcára vonulnak munkahelyükért, valamint a hozzájuk tartozó betegekért az újpesti Károlyi Sándor Kórház dolgozói, a hozzájuk csatlakozó civilek, az ellátásukért aggódó betegek, valamint a fővárosi MSZP. Este fél hétkor, az intézmény Árpád utcai telephelyének bejáratánál várják mindazokat, akik nem értenek egyet az Újpest, Rákospalota, Zugló, Angyalföld, Óbuda lakosain túl az Észak-pesti agglomerációban élők teljes körű egészségügyi ellátásának veszélyeztetésével. A Károlyi kórház államosítását követően ugyanis nemrég kiderült, az Orbán-kormány az intézmény neurológiai és a traumatológiai osztályát bezárásra ítélte, a belgyógyászati, a sebészeti és a központi intenzív osztályok jelentős mértékű ágyszám csökkentését rendelte el. A dolgozók minderről március 5-én értesültek, azóta azonban semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, mi lesz megszűnő álláshelyükkel, átveszi-e a gárdát más intézmény, esetleg osztály a Károlyin belül.

Ráadásul az utóbbi években többször is fejlesztett kórház az érintett osztályok szakemberei szerint Budapest és az Észak- Közép magyarországi régió egészségügyi, ezen belül a baleseti sérült ellátásában nélkülözhetetlen szerepet játszik. A dolgozók úgy látják, a kórház szakmai profiljának további szűkítése, teljesítőképességének elsorvasztása, a dolgozók egzisztenciális fenyegetettsége és bizonytalanságban tartása a Károlyi kórház teljes ellehetetlenülését, végső soron megszűnését eredményezheti. Ugyanígy látja a fővárosi MSZP is, Trippon Norbert szerint a tervezett átalakítás tragikus lehet, hiszen a kórház a 400-450 ezer lakosú észak-budapesti régió ellátásáért felel.

Ahol elveszik az intézményt májustól

– Baja
– Kalocsa
– Kiskunfélegyháza
– Kiskunhalas
– Mohács
– Siklós
– Szigetvár
– Komló
– Orosháza
– Békéscsaba
– Edelény
– Sátoraljaújhely
– Miskolc, MISEK Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház
– Ózd
– Hódmezővásárhely
– Mór
– Dunaújváros
– Csorna
– Sopron
– Berettyóújfalu
– Hatvan
– Karcag
– Jászberény
– Kisbér
– Komárom
– Tata
– Balassagyarmat
– Pásztó
– Vác
– Cegléd
– Marcali
– Siófok
– Kisvárda
– Bonyhád
– Dombóvár
– Celldömölk
– Körmend
– Ajka
– Pápa
– Tapolca
– Keszthely
– Nagykanizsa
– Hévíz, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 363 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: