< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Krimibe illő: FBI-ügynök buktatta le a NASA tudósát

| Mobile | RSS

Krimibe illő: FBI-ügynök buktatta le a NASA tudósát

Amerikai katonai műholdakról próbált meg hadititkokat kiszivárogtatni az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy volt kutatója, akit szerdán ezért 13 év börtönre ítéltek – közölte a CNN.
Az amerikai kormány szerint Stewart David Nozette-et 2009-ben felhívta a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy ügynöke, aki az izraeli titkosszolgálat, a Moszad munkatársának adta ki magát.

Nozette az álügynöknek készségesen elmondta, hogy mindent látott, „amit az Egyesült Államok az űrben művelt”, és szigorúan bizalmas adatokhoz fér hozzá.

A tudós, aki az egyik legnevesebb amerikai műszaki egyetemen, az MIT-en végezte tanulmányait, az információk kiszivárogtatásáért cserébe pénzt és egy olyan országból származó útlevelet kért, amelynek nincs kiadatási egyezménye Amerikával.

A fedett FBI-ügynök a telefonbeszélgetés után is kapcsolatban maradt a férfival, és 10 ezer dollár készpénzt juttatott el neki különböző módokon, ő pedig a műholdakra, előre jelző rendszerekre, nagyszabású támadások elleni védelmi és megtorló rendszerekre vonatkozó információkat adott át neki, illetve az amerikai védelmi stratégia kulcsfontosságú részeit is kiszivárogtatta.

Nozette később még több pénzt akart kicsikarni az információkért a Moszad-ügynöknek vélt nyomozóból, mivel, saját szavaival élve „átlépte a Rubicont”. A most 54 éves kutatót 2009 őszén tartóztatták le, s azóta őrizetben van.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |