< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Előkészítik Schmitt lemondását? )))Preparation of an Schmitt resignation?

| Mobile | RSS

Előkészítik Schmitt lemondását? )))Preparation of an Schmitt resignation?

Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását, illetve annak mihamarabbi lebonyolítását készítheti elő a Fidesz azzal, hogy beterjesztettek egy módosítást “a Magyar Köztársaság Országgyűlésének házszabályáról szóló országgyűlési határozathoz” is.

Az atv.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a Fidesz-frakcióvezető Lázár János, a szintén fideszes Gulyás Gergely és hozzájuk csatlakozva Harrach Péter KDNP-frakcióvezető az új országgyűlési törvényjavaslattal egy napon benyújtott egy határozatmódosítást, amely a köztársasági elnök lemondására alkot új szabályokat. A hivatalos indoklás szerint mindezt az új törvény teszi szükségessé, csakhogy ez érthetetlen, hiszen a módosítani kívánt Házszabály várhatóan néhány héten belül épp az új országgyűlési törvényjavaslat elfogadásával hatályát veszti.
Az államfő egyébként a rá vonatkozó sarkalatos törvény szerint az Országgyűléshez intézett nyilatkozatával mondhat le a megbízatásáról.

A lemondáshoz a parlament 15 napon belül kiállított elfogadó nyilatkozata szükséges. Így, ha Schmitt lemondana, arról 15 napon belül meg kellene tartani az országgyűlési vitát – akár rendkívüli ülésen is. Egyetlen alkalommal, legalább 10 képviselő vagy bármely frakció kezdeményezhetné, hogy az államfő ismét fontolja meg lemondási szándékát, ám ha azt az elnök fenntartja, a Háznak tudomásul kell vennie.

Mint ismert: alig egy hét múlva, március 28-án hozza nyilvánosságra a Semmelweis Egyetem vizsgálóbizottsága a Schmitt Pál januárban nyilvánosságra került plágiumbotrányáról készített tényfeltáró jelentését. Az államfőnek – a sajtó tényfeltárása alapján – várhatóan meg kell válnia doktori címétől, így nem lenne meglepő, ha távozna az elnöki hivatalból is. Vagyis minden arra utal, hogy a Fidesz Schmitt távozását készíti elő a határozati javaslat módosításával.

Eddig érezhette Schmitt a bizalmat

Schmitt szerint nem áll meg a plágiumvád, ugyanis szerinte “ha az ember a dolgozatában a forrásokat megjelöli és nem deklarálja 100%-osan a sajátjaként, akkor a plágium vádja fel sem merülhet.”, mindamellett az ügyben felállított vizsgálóbizottság eredményét tiszteletben tartja. “Nyilvánvaló, hogy az ország kétharmadának még mindig megfelelő elnök vagyok” – mondta Schmitt, szerinte akik eddigi pályáját, családi életét, gazdasági feddhetetlenségét, sportbéli és diplomáciai teljesítményét figyelemmel kísérték, azok változatlanul megbíznak benne.

A határozati javaslat 48§-a szerint:

(1) Ha a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett nyilatkozatával lemond a megbízatásáról, a nyilatkozatára a határozati javaslatra meghatározott szabályokat a következő eltérésekkel kell alkalmazni:

a) a lemondó nyilatkozat feletti vitát és szavazást legkésőbb a lemondó nyilatkozat beérkezésétől számított tizenöt napon belül kell megtartani ; ha az Országgyűlés az említett időpontban nem ülésezik, rendkívüli ülésszakot vagy rendkívüli ülést kell összehívni ;

b) a lemondó nyilatkozatot nem kell kiadni bizottsági előkészítésre ;

c) a lemondó nyilatkozathoz módosító javaslatot nem lehet benyújtani, de bármely
képviselőcsoport vagy legalább tíz képviselő – legkésőbb az e napirendi pont tárgyalásának megkezdése előtti napon – írásban javasolhatja, hogy az Országgyűlés kérje a köztársasági elnöktől elhatározásának újbóli megfontolását ; ilyen javaslat esetén először e javaslatról kell szavazni ;

d) ha a köztársasági elnök elhatározásának fenntartásáról írásban értesíti az Országgyűlést, az a) –

c) pontok szerint kell eljárni, de vitát nem lehet nyitni, és az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg.

(2) Ha valamelyik képviselő határozati javaslatot nyújt be annak megállapítása iránt, hogy a köztársasági elnök a feladatkörei ellátását kilencven napon túl lehetetlenné tevő állapotban van, a határozati javaslat tárgyalására vonatkozó szabályokat a következő eltérésekkel kell alkalmazni:

a) kijelölt bizottságként az Alkotmányügyi bizottság jár el;

b) a határozati javaslathoz módosító javaslatot nem lehet benyújtani,

c) ha a döntés a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényben meghatározott határidőben nem hozható meg, rendkívüli ülésszakot vagy rendkívüli ülést kell összehívni.

(3) Ha a köztársasági elnökkel szemben a tisztsége gyakorlása során összeférhetetlenségi ok vagy a megválasztásához szükséges feltételek hiánya merül fel, az eljárásra az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségi ügyének intézésére valamint a megválasztáshoz szükséges feltételek hiányának megállapításával kapcsolatos eljárásra a Házszabályban meghatározott
rendelkezéseket kell alkalmazni, a következő eltérésekkel:
25

a) kijelölt bizottságként az Alkotmányügyi bizottság jár el ,

b) ha a döntés a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényben meghatározott határidőben nem hozható meg, rendkívüli ülésszakot vagy rendkívüli ülést kell összehívni.

(4) Az Alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben indítványozott megfosztási eljárás esetén a határozati javaslat tárgyalására vonatkozó szabályokat a következő eltérésekkel kell alkalmazni :

a) kijelölt bizottságként az Alkotmányügyi bizottság jár el ;

b) a határozati javaslathoz módosító javaslatot nem lehet benyújtani

(5) Ha a köztársasági elnök feladatának ellátásában átmenetileg akadályoztatva van, ennek megállapításáról és a köztársasági elnököt helyettesítő Országgyűlés elnökének feladatát ellátó alelnök kijelöléséről az Országgyűlés egyszerre határoz . Az átmeneti akadályoztatás tényének megállapítására irányuló kezdeményezést követően az Országgyűlés haladéktalanul határoz.

(6) Ha a köztársasági elnök megbízatása idő előtt szűnik meg, a köztársasági elnököt helyettesítő Országgyűlés elnökének feladatát ellátó alelnök kijelöléséről az Országgyűlés haladéktalanul határoz.

(7) Ha az Országgyűlés az átmeneti akadályoztatás tényének megállapítására irányuló kezdeményezés időpontjában, vagy a (6) bekezdés szerinti esetben a köztársasági elnök megbízatása megszűnésének időpontjában nem ülésezik, rendkívüli ülésszakot vagy rendkívüli ülést kell összehívni.”

A törvénymódosítás teljes szövegét itt olvashatja: Törvényjavaslat

Preparation of an Schmitt resignation?

Pal Schmitt, President of the Republic the resignation, and its swift execution can prepare with the Fidesz, has submitted an amendment to “the rule of the Hungarian Parliament building on parliamentary decision” as well.

The atv.hu drew attention to the fact that the Fidesz parliamentary group leader Janos Lazar, the Fidesz also joined them soup and Gregory Peter Harrach KDNP faction in the new parliamentary bill submitted for a decision to change one day, which creates new rules for the resignation of the president. The official explanation that the new law will require all of this, but that is puzzling, because you want to change the Standing Orders are expected within a few weeks just to the adoption of a new parliamentary bill repealed.
The head of state would the subject of a fundamental law, by addressing a statement to the Parliament to waive the mandate.

The waiver of the Parliament within 15 days of acceptance issued Statement is required. Thus, if a waiver by Schmitt, about 15 days should be retained in the parliamentary debate – or even a special meeting. One time, at least 10 representatives of any group or initiated on the request to the head of state no intention to re-consider, but if the President submits to the House should be aware.

As it is known: less than a week later, on March 28 to publish the Semmelweis University in the commission of inquiry was made public in January Schmitt plagiarism scandal made of the fact-finding report. The head of state – the press based on fact-finding – is expected to become a doctor should be your address, so it would not be surprised if you leave the presidential office as well. In other words, all suggesting that the departure of Fidesz Schmitt prepared by modifying the proposed decision.

So far, Schmitt felt the confidence

Schmitt does not stop at the plágiumvád, because in his opinion “if the people in the study of the sources indicates and declares 100% of his own, then the plagiarism accusation did not even arise.”, However, the case set up commission of inquiry results respected. “It is obvious that two-thirds of the country’s President, I am still appropriate” – said Schmitt, who in his opinion so far his career, family life, economic integrity, diplomatic and sporting performance of the trials, they are still trust him.

The proposed decision pursuant to § 48:

(A) If the President of the Republic resigns office by addressing a statement of proposal for a decision on the declaration of the rules set out with the following exceptions apply:

a) waiver of the debate and vote on the cancellation notice no later than fifteen days after receipt shall be retained, if the National Assembly at that time is not in session, special session or an extraordinary meeting to be convened;

b) Consent can not be issued to the Commission’s preparation;

c) the waiver amendment may be made, but any
group or at least ten representatives – at the commencement of negotiations on this agenda item the day before – it may propose in writing to the president of the Republic National Assembly to request re-consideration of determination, for the first time such a proposal if that proposal should be voted;

d) if the determination to maintain the President shall notify the National Assembly, a) –

c) shall be taken, but can not open a debate, the Parliament and the resignation may not deny it.

(2) If a representative shall submit a draft resolution to a declaration that the President of the responsibilities of care for more than ninety days beyond any possible state, the decision on the rules for negotiating with the following exceptions apply:

a) a committee appointed by the Constitutional Affairs Committee is acting;

b) proposal for a Decision amending the proposal may be made,

c) if the decision by the President on the status and remuneration of statutory time limits can not be granted an extraordinary session or extraordinary meetings shall be convened.

(3) If the office of President of the Republic against the exercise of a conflict or a lack of necessary conditions for the election arises, the procedure of the Members of Parliament addressed the issue of conflict of interest for the election and the lack of necessary conditions for establishing the procedures set out in Standing Orders
provisions shall apply with the following exceptions:
25

a) a committee appointed by the Constitutional Affairs Committee is acting,

b) if the decision by the President on the status and remuneration of statutory time limits can not be granted an extraordinary session or extraordinary meetings shall be convened.

(4) of the Basic Law, or in connection with exercising the office of an intentional violation of the law or intentionally committed crimes against the President of the Republic of deprivation procedures are proposed, the proposed decision to negotiate the rules with the following exceptions apply:

a) a committee appointed by the Constitutional Affairs Committee is acting;

b) proposal for a Decision amending the proposal may be made

(5) If the President is temporarily prevented from performance of its task, this determination and substitute the President of the Republic National Assembly Vice President of responsibility for the appointment of the National Assembly at the same time decide. The temporary unavailability of the factual determination initiative immediately after the Parliament decision.

(6) If the presidential term of office prematurely terminated, substitute the President of the Republic National Assembly Vice President of responsibility for the appointment of the National Assembly immediately determined.

(7) If the temporary unavailability of the National Initiative to establish the fact of the time, or (6) shall be in accordance with the mandate of the President at the time of termination is not in session, special session or an extraordinary meeting to be convened. ”

The full text of the amendment can be read here: bill

Source: people’s voices online.hu

Leave a Reply 343 megnézve, 1 alkalommal mai nap |