< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Vigyázó szemek az élelmiszereken

| Mobile | RSS

Vigyázó szemek az élelmiszereken

Március közepétől új hatóság ellenőrzi a termékeket, a nyomon követés a fogyasztók érdekében a termőföldtől az asztalig tart
Új hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzi március közepétől a magyar élelmiszereket – jelentette be Fazekas Sándor szakminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, kormányzati cél, nemzetbiztonsági érdek az élelmiszer-biztonság megőrzése, így a termőföldtől az asztalig ellenőrzik a termékeket.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összevonásával hozták létre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, amely március közepétől új hatóságként ellenőrzi a hazai élelmiszereket – jelentette be tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

„Az új szervezet célja, hogy a Magyarországon forgalomban lévő, forgalomba kerülő élelmiszereket a kockázatelemzésen alapuló élelmiszerlánc-szemléletű vizsgálatokkal ellenőrizze, valamint az előállítókat és a forgalmazókat felügyelje. A termőföldtől az asztalig ellenőrizzük a termékeket, mivel kormányzati cél, nemzetbiztonsági érdek az élelmiszer-biztonság megőrzése. A kontroll azért is kiemelten fontos, mert ma kontinensnyi távolságokat utaznak az élelmiszerek, s a hamisítók is megjelentek az ágazatban” – mondta Fazekas Sándor. Kiemelte, elengedhetetlen a fajtakísérletek, nemesítések erősítése, az őshonos növények védelme, mert a magyar fajták erősítik az exportot és növelik a foglalkoztatást. Szerinte a magyar fogyasztók is akkor járnak a legjobban, ha magyar élelmiszereket vásárolnak, mivel azok biztonságos, ellenőrzött, minőségi termékek.

„Mintegy tízmilliárd forint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idei költségvetése, az összeg teljes egésze az ellenőrzési tevékenységet finanszírozza. A szervezet elsődleges feladata a megelőzés, és nem a bírságok kiszabása. Szabálytalanságok esetén azonban szankciókra számíthatnak az elkövetők” – fogalmazott Oravecz Márton, az új hatóság elnöke. Kardeván Endre, a szakminisztérium államtitkára kiemelte: új központi ellenőrző csoportot is létrehoznak, amelynek munkatársai országos hatáskörrel vizsgálódhatnak majd. „Az elmúlt két évben sokat javult az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon, de még így is több milliárd forintra rúgott tavaly a beszedett bírságok összege” – jelentette ki Kardeván Endre.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |