< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: SCHMITT PÁL KISDOKTORI CÍMÉNEK VISSZAVONÁSÁT INDÍTVÁNYOZTA A DOKTORI TANÁCS

| Mobile | RSS

SCHMITT PÁL KISDOKTORI CÍMÉNEK VISSZAVONÁSÁT INDÍTVÁNYOZTA A DOKTORI TANÁCS

Professzorok Batthyány Köre: köztiszteletben álló köztársasági elnök kell

A Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsa indokoltnak tartja és indítványozza az egyetem szenátusának Schmitt Pál államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címének visszavonását – jelentette be Tulassay Tivadar rektor a doktori tanács csütörtöki ülését követően újságírók előtt. A döntést 16-2-es többséggel hozták meg több mint egyórás tanácskozás után. A Professzorok Batthyány Köre közleményében jelezte köztiszteletben álló köztársasági elnök kell. Az MSZP lemondásra szólította fel az államfőt.

A bejelentést a Hallgatói Hálózat szerda délután óta az egyetem épületében demonstráló tagjai tapssal, ovációval fogadták. Mint a rektor elmondta, a tanács szavazattal rendelkező huszonkét tagja közül tizennyolcan voltak jelen az ülésen, közülük tizenhatan szavaztak igennel, ketten nemmel. Az egyetem szenátusa délutánra tűzte napirendre az ügyet. A döntést követően a sajtót is tájékoztatják.

Kormányzati reakció

A kormány nem érintett Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának ügyében – ismételte meg a korábbi álláspontot Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön kérdésre válaszolva a Parlamentben tartott mezőgazdasági témájú kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányszóvivő Orbán Viktor szerepét firtató kérdésre közölte: a miniszterelnök nem mint miniszterelnök, hanem mint pártelnök tett javaslatot az államfői poszt betöltésére, egyetértésben azokkal az országgyűlési képviselőkkel, akik Schmitt Pált erre a posztra javasolták. Megjegyezte: a köztársasági elnöki poszt betöltésére a magyar jogszabályok értelmében az országgyűlési képviselők egyötödének jelölésével lehet javaslatot tenni.

A Károlyi-szobor Kossuth térről való csütörtöki eltávolításával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az az Országgyűlés Hivatalának kompetenciájába tartozik.

Professzorok Batthyány Köre: köztiszteletben álló köztársasági elnök kell

Az országnak a jelenlegi nehéz helyzetében olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt – közölte a Professzorok Batthyány Körének elnöksége csütörtökön az MTI-vel. A szervezet közleménye szerint “egy olyan pillanatban, amelyben a hazánk ellen alkalmazott kettős mércétől szenvedünk”, különösen fontos, hogy az országon belül csak egy mérce legyen, és az mindenkire vonatkozzék.

Mint írták, a vizsgálóbizottság nyilvánosságra került véleménye alapján a helyzet egyértelműnek látszik: Schmitt Pál doktori dolgozata nem felelt meg a tudományetikai normáknak. “A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait. Bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi” – fűzték hozzá.

A szervezet elnöksége szerint nagy hiba olyan intézményeket egyetemi rangra emelni, amelyek nem érettek erre, mint ahogy az egykori Testnevelési Főiskola sem volt az – írták.

MSZP: Schmitt Pálnak le kell mondania

Az MSZP szerint Schmitt Pálnak meg kell hoznia utolsó elnöki döntését, le kell mondania, mert méltatlanná vált a köztársasági elnöki tisztségre. Mesterházy Attila azt hangsúlyozta, az egyetlen helyes döntést hozta meg a doktori tanács, és megvédte a magyar tudomány becsületét.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 547 megnézve, 2 alkalommal mai nap |