< Böngészés > Főoldal / Közélet, nébih / Blog article: Szélhámosok a húsiparban

| Mobile | RSS

Szélhámosok a húsiparban

2012. április 2. | 1 Hozzászólás | Közélet, nébih

A tisztességes vállalkozók segítségért kiáltanak
Folyamatos visszaesés jellemzi a hazai húsipart, a növekvő alapanyagköltségek mellett a központi terhek és a termékekre rakódó magas áfatartalom is nehezíti az ágazat helyzetét.

Növekvő költségek terhelik az ágazatot (a kép illusztráció)

„Nincs ok az optimizmusra a hazai húsiparban, az elmúlt évben további négy százalékkal csökkent a sertéslétszám. Az év végén az állatállomány alig haladta meg a hárommilliót, a kocalétszám pedig, amely a sertéstartás szempontjából meghatározó adat, nem érte el a 210 ezret” – közölte tegnap a hazai húsipar helyzetét értékelve Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a magyar élő sertés ára – a közvélekedéssel ellentétben – szorosan az unió átlagát követi. Ám a hazai termelők képtelenek a magas önköltségi árat érvényesíteni az értékesítéskor. „A múlt év második felében az élő sertés ára megugrott, a feldolgozott húskészítmények ára azonban nem tudta követni ezt a dinamikus elmozdulást. A húsipari vállalkozások kénytelenek voltak lenyelni a magas és azóta is egyre növekvő önköltségi árat” – jelezte. Rámutatott: az élelmiszerek esetében a kirívóan magas áfa és a központi terhek jelentős hátrányt jelentenek a cégeknek a külföldi áruval szemben. Az előrejelzések szerint a következő időszakban az élő sertés ára a jelenlegi magas szinten stabilizálódik, emellett tovább nőnek az ágazatra nehezedő központi terhek is. Példaként a környezetvédelmi termékdíjat említette, s az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díjat. Ezen a címen – Éder Tamás szerint – az idén többet kell majd fizet­niük a hazai húsipari vállalkozásoknak. Ráadásul a fogyasztás élénkülése sem várható, az ágazat adóhátránya pedig januárban tovább nőtt más területekhez (fehérjeforrásokhoz) képest. Míg a húsok 27 százalékos adókulcs alá esnek, addig a sajtokat 18 százalékos forgalmi adó terheli. Az idén ezért további teljesítményszűkülésre számít a húsiparo­sok szövetségének elnöke, ugyanakkor reméli, olyan, az ágazat minden szereplőjét magában foglaló kormányzati szándék érvényesül, amely nem csak a vállalkozások egy részét támogatja. „Tisztában vagyunk vele, hogy a költségvetés helyzete nem engedi meg az áfacsökkentést. De valahogy fel kell lépni a feketekereskedelem ellen, ehhez pedig szigorú és következetes ellenőrzésekre van szükség” – vélekedett.

Végül ironikusan közölte: a remény él, hiszen vannak vállalkozások hazánkban, amelyek az élő sertés 360–380 forintos kilónkénti árából képesek 695 forint értékesítési áron lapockát előállítani és 795 forintért adhatják a kötözött sonka kilóját. Arra kérte a felügyelő szerveket, alaposan vizsgálják meg, hogy ezen „sikeres vállalkozások” hogyan tudnak bőven önköltség alatt termelni.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 339 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: