< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Tulassay Tivadar május 31-éig marad Réthelyi nem fogadta el a Semmelweis Egyetem rektorának lemondását

| Mobile | RSS

Tulassay Tivadar május 31-éig marad Réthelyi nem fogadta el a Semmelweis Egyetem rektorának lemondását

2012. április 4. | hozzászólás | Kultúra

A szaktárca kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hétfőn hivatalában fogadta Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem rektorát.

A tárca vezetője a találkozón közölte a rektorral, nem ért egyet azzal a döntésével, hogy beadta lemondását, és – a törvények adta lehetőséggel élve – igényt tart arra, hogy május 31-éig végezze munkáját.

A miniszter – az egyetem egykori rektoraként is – fontosnak tartja az ott folyó munkát, és az átadás-átvétel zavartalan lebonyolítását, amely a jelenlegi rektor feladata – olvasható a kommünikében.

Tulassay Tivadar – aki 2003 óta vezette a Semmelweis Egyetemet – vasárnap az intézmény honlapján jelentette be: lemond a Semmelweis Egyetem rektori posztjáról. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt “a megszokott hétköznapjaitól nagyon idegen napokat, heteket átélő” egyetem nyugalma érdekében úgy döntött, átadja a rektori széket a csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak, “aki képes lesz az egyetem nyugalmának visszaállítására, és élvezi az ágazati vezetés támogatását”.

Tulassay Tivadar ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyetem szenátusának csütörtökön hozott döntését támogatja, és fenntartja, hogy az egyetem a Schmitt Pál államfő kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el. Véleménye szerint az egyetem falai közé, akaratuktól függetlenül, “belopakodott a politika”. Ugyanakkor kijelentette: a héten az egyetem olyan döntést hozott, amely minden szempontból megfelel a Magyarország egyik legnagyobb hírű, nemzetközi szinten is kivételes elismertségnek örvendő intézményével szemben támasztott elvárásoknak.

A döntés fontosságát megalapozza – folytatta -, hogy a Semmelweis Egyetem, de az egész magyar tudományosság mérhető presztízsveszteséget szenvedett el az üggyel kapcsolatban.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, napirend előtt a parlamentben kitért Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának vasárnap bejelentett lemondására is, és azt mondta: senki nem vonta meg a bizalmat az egyetemi vezetőtől, hiszen amúgy is távozott volna hivatalából.

“A rektor úrnak három hónap múlva lejár a mandátuma. Ezt mint egy komoly egyetem vezetőjeként végig kell dolgoznia, nem futamodhat meg sem ebben az ügyben, sem az előtte álló három hónapi munka elől. Ez nem a bizalom megvonása, hanem a munka elvárása” – közölte a frakcióvezető.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Semmelweis Egyetem rektorának lemondását úgy kommentálta: nagyon rossz döntést hozott, ő “pánikolt be” egyedül, egy felső vezető nem viselkedhet így.

A távozó rektor mellett hétfőn tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói, és dolgozói. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben reményüknek adtak hangot, hogy a nemzeti erőforrás miniszter nem fogadja el a Semmelweis Egyetem rektorának, Tulassay Tivadarnak a lemondását, s ezzel megerősíti az egyetem autonómiáját.

Március 30-án a Semmelweis Egyetem szenátusa arról döntött, hogy – ahogyan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és annak oktatásért felelős államtitkársága is – egyhangúlag támogatja Szél Ágostonnak, az egyetem jelenlegi általános rektorhelyettesének rektori pályázatát. Szél Ágoston az elmúlt évtizedekben laborvezetőként, tanszékvezetőként, bizottságok elnökeként, kari vezetőként, valamint a doktori tanács elnökeként is tevékenykedett.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 332 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: