< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Matolcsy-minisztérium személy szerint figyeli az újságírókat

| Mobile | RSS

A Matolcsy-minisztérium személy szerint figyeli az újságírókat

2012. április 5. | hozzászólás | Közélet

A közlemény címében néven nevezve, személyesen támadja a Magyar Hírlap egyik újságíróját a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium.
A Magyar Hírlap újságíróját név szerint támadva, Kinek akar ártani Szajlai Csaba? címmel adott ki közleményt a Matolcsy György vezette Nemzetgazgadási Minisztérium. A tárca Szajlai csütörtöki cikke miatt akadt ki, ebben a szerző azt írja, hogy miközben gazdaságunk visszaesik az idén és a nulla fölötti növekedés is a Mercedes-beruházásnak köszönhető, valamint egymást érik a költségveti hiánycél megtartására hozott pluszintézkedések, Matolcsy mniszter pozitív államháztartási adatokról és fenntartható gazdasági növekedésről mint örömhírről győzködi Brüsszelt – írta a HVG.

Szajlai úgy fogalmaz, hogy bár mindannyian azért drukkolunk, hogy fegyelmezett és hiteles költségvetési pályát rajzoljon fel a kormány, és dübörögjön a magyar gazdaság, valahogy egyik sem akar összejönni. A “büszkeség” helyett arra kellene összpontosítanunk, hogy hogyan is próbálunk megfelelni a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak. Levél helyett az új konvergenciaprogramot kellene már postázni – utalt Szajlai arra a levélre, amelyet Matolcsy György a hét elején írt az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosának arról, hogy az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3 százalékát jelenti.

Matolcsy tárcája az újságírót támadó közleményében azt írja: “a pozitív adatok lesajnálásával a magyar emberek erőfeszítését, a magyar vállalkozók munkáját értékteleníti el – amely egy magyar újságírótól tiszteletlenség a hazájával szemben is”, valamint azt, hogy “költségvetési trendfordulónak vagyunk tanúi Magyarországon, aki ezt nem látja, az vak, aki semmibe veszi a magyar emberek erőfeszítéseit, az pedig felelőtlen”.

Nem ez az első alkalom, hogy Matolcsy György egy minisztertől szokatlan stílusban oktatja ki az őt bírálókat. Január 17-én, miután Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács éléről nem sokkal előtte távozó MNB-s fb-elnök azt nyilatkozta, hogy Matolcsy eléggé elhasználódott a piacon, utóbbi úgy válaszolt, hogy Járai Zsigmondot szívesen látja egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobájában, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, “hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek”.

Egy nappal később Kopits György, a Költségvetési Tanács volt elnöke bírálta Matolcsyt, mondván, a miniszter elvesztette hitelességét és mennie kell. Matolcsy erre Ki Kopits György és miért? címmel adott ki egy minisztériumi közleményt, amelyben így ír: “Értjük, hogy Kopits György sértődött ember és nagyon szeretne újból a Költségvetési Tanács elnöke lenni, de most, hogy egy kitűnő és hiteles szakember vezeti a Költségvetési Tanácsot, rá már nincs szükség.”

NGM Kommunikációs Titkárság: Kinek akar ártani Szajlai Csaba?
Felelőtlen az az ember, aki Magyarország és a magyar emberek sikerét megkérdőjelezi.

Minden magyar ember számára valódi örömhír, hogy a magyar költségvetés pozitív egyenleggel zárta a 2011-es évet.

És ez még akkor is így van, ha ebben egyedi intézkedések is szerepet játszottak, amit a Kormány egyébként soha nem titkolt. Azt az eredményt azonban elvitatni, hogy az egyszeri tételek nélkül az államháztartás egyenlege így is bőven 3 % alatti hiányt produkált – az olvasókkal szemben is tisztességtelen dolog.

Vagy tán a cikk írójának elkerülte a figyelmét, hogy a Magyar Kormány a vállalt 2,94%-os államháztartási hiány helyett 2,43%-os eredményt tudott elérni?!

Az pedig közgazdasági tudatlanságra vall, hogy azt állítja, az arányos, egykulcsos adórendszernek negatív hatása van a költségvetésre. Az új adórendszer ugyanis a tervezetthez képest már az első évben plussz 60 milliárd forint bevételt hozott a költségvetésnek, miközben a nyugdíjrendszer reformja fedezetet adott az adócsökkentésre. Mindeközben, a kedvezőtlen nemzetközi helyzet ellenére is, a vállalkozók mintegy 52 ezer új munkahelyet teremtettek és az általuk végrehajtott béremelések következtében 6%-kal nőttek a magyar reálkeresetek.

A pozitív adatok lesajnálásával a magyar emberek erőfeszítését, a magyar vállalkozók munkáját értékteleníti el – amely egy magyar újságírótól tiszteletlenség a hazájával szemben is.

Költségvetési trendfordulónak vagyunk tanúi Magyarországon, aki ezt nem látja, az vak, aki semmibe veszi a magyar emberek erőfeszítéseit, az pedig felelőtlen.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 247 megnézve, 1 alkalommal mai nap |