< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: El kell halasztani a választásokat?

| Mobile | RSS

El kell halasztani a választásokat?

Elképzelhető, hogy a Líbia nyugati és déli részén dúló törzsi összecsapások miatt el kell halasztani a júniusra tervezett alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat – figyelmeztetett szerdán szóvivője útján az észak-afrikai arab ország kormánya.

Nászer el-Manáa elmondta, a kormány azon dolgozik, hogy a választásokat az eredetileg tervezett időpontban meg lehessen tartani. A halasztásról az Átmeneti Nemzeti Tanács jogosult dönteni – tette hozzá. Az ÁNT irányítja Líbiát Moammer Kadhafi diktatórikus hatalmának megdöntése óta. A júniusban megválasztandó 200 fős nemzetgyűlés feladata lesz az ország új alkotmányának a kidolgozása.

Líbia nyugati részén, a Tunéziával közös határ térségében immár három napja fegyveres összecsapások dúlnak a berber kisebbség lakta Zuara és a polgárháborúban Kadhafit támogató környező városok, Dzsamil és Regdalín fegyveresei között. A harcokban állítólag 18-an meghaltak és több százan megsebesültek.

Etnikai tisztogatás

Beszámoltunk róla, hogy etnikai tisztogatásra készül az ideiglenes líbiai vezetés az észak-afrikai ország déli részén élő tubu törzs vezetője szerint. Isza Abdelmadzsid kedden közölte: törzse újraéleszti a Tubu Front Líbia Megmentésére nevű mozgalmat, amely Moammer Kadhafi uralma alatt az ellenzék részét képezte, és a déli országrészben kulcsszerepet játszott a diktátor elleni népfelkelés sikerében. A rezsim bukását követően feloszlatták a szerveződést.

Ismert, Mauritániában őrizetbe vették Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor kémfőnökét – amit a nyugat-afrikai ország biztonsági hatóságai közöltek. Mint megírtuk, a Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésében közreműködő milíciák ígéretet tettek rá, hogy átadják a központi hatalomnak stratégiai helyek – a tripoli repülőtér, határállomások, kormányzati épületek – őrzését. Írtunk arról is, hogy nem tud arról Líbia ideiglenes miniszterelnöke, hogy országában szíriai lázadók katonai kiképzése folyna, ahogy azt az orosz diplomácia állítja.

Kártérítést várnak a kínai vállalatok Líbiától

Elhúzódnak a tárgyalások, amelyeken kínai vállalatok kártérítést követelnek a tavalyi líbiai harcokban őket ért veszteségekért, közölte a China Daily (CD) című napilap líbiai diplomáciai forrást idézve csütörtökön. Az egyeztetések megkezdésének elhúzódása azt jelenti, hogy a kínai cégek még nem térhetnek vissza az arab országba, derült ki a lap összeállításából, amelyben a líbiai nagykövetség megerősítette: a tripoli kormány már létrehozott több műszaki bizottságot, hogy felmérjék a beruházók kárát.

Kínának nincsenek közvetlen tőkebefektetései Líbiában, de vállalatai mintegy 50 beruházásban, elsősorban építkezésiekben érdekeltek, és ezeknek az összértéke 15,8 milliárd dollár.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 180 megnézve, 1 alkalommal mai nap |