< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hende Csaba: a kormány 2022-ig fokozatosan emeli a katonai költségvetést

| Mobile | RSS

Hende Csaba: a kormány 2022-ig fokozatosan emeli a katonai költségvetést

2012. április 5. | hozzászólás | Közélet

Hende Csaba: a kormány 2022-ig fokozatosan emeli a katonai költségvetést A kormány a haderő-fejlesztési igényeket, a haderő technikai állapotát és a nemzetgazdaság teherbíró képességét egyaránt figyelembe véve 2022-ig a honvédelmi költségvetés fokozatos növekedését irányozza elő – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön Kecskeméten.

A kormány elkötelezte magát, hogy megállítja a honvédelmi költségvetés nagyon sok éve tartó folyamatos nyírbálásának rendkívül káros folyamatát – mondta a miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a kecskeméti légibázisra kihelyezett ülése után az MTI kérdésére válaszolva.
Hende Csaba hangsúlyozta: a határozat szerint 2013-tól 2015-ig a honvédelmi költségvetés nem lehet kisebb a jelenleginél, 2016-tól a GDP 0,1 százalékos évi mértékével emelkedik.
A kormány 2022-re a bruttó nemzeti termék évi 1,39 százalékában garantálja a haderő fejlesztésére és fenntartására fordítható költségvetési támogatás összegét – tette hozzá.
Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta: a kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy Gripen-szerződés módosításából megtakarított jelentős összeget a haderő fejlesztésére fordítja.
A miniszter az összeg nagyságát, a szerződés titkossága miatt nem hozta nyilvánosságra, de elmondta, hogy ebből norvég gyártmányú rádiók beszerzésére 750 millió forintot fordítanak, pótlólagos üzemanyag beszerzésre 2 milliárd forintot biztosítanak, valamint páncélos eszközök, csapatszállító járművek felújítására is 2 milliárd forintot költenek.
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezett ülésén a sajtó számára nyilvános részében Hende Csaba rövid tájékoztatást adott a Magyar Honvédség műszaki, technikai, fegyverzeti és egyéb képességei fejlesztéséről.
Hende Csaba hangsúlyozta: tovább nem halogatható a képességfejlesztés, a gazdasági nehézségek ellenére kis lépésekkel sikerül megőrizni a képesség megtartását és növelését.
Fontosnak nevezte a vadászrepülő-képesség megőrzése mellett a helikopterek korszerűsítését, melyhez segítséget nyújtott a finnektől kapott két MI8-as szállítóhelikopter rendszerbe állítása.
A helikoptereket a katasztrófák idején is nélkülözhetetlennek nevezte, s utalt a kolontári iszapömlésre, amikor 18 sérültet a honvédség szállított el a helyszínről.
Hende Csaba a bizottság tagjainak tájékoztatást adott a Rába-gyártól megrendelt 104 darab katonai terepjáróról, valamint az Egyesült Államokból beszerzett páncélozott járművekről, melyek az Afganisztánban szolgáló katonák biztonságát erősítik. Több mint 100 gépkarabély modernizálása is megtörtént, valamint az Egyesült Államok hadserege is több száz gépkarabélyt, géppuskát és gránátvetőt adott át a Magyar Honvédségnek.
A miniszter kiemelte: a radarrendszerek fejlesztése szempontjából komoly előrelépést jelent a 2013-tól rendszerbe lépő háromdimenziós berendezés.
A bizottság zárt üléssel folytatta munkáját, majd az ülés helyszínéül szolgáló hangár közelében, a Magyar Honvédség járműveinek és technikai berendezéseinek egy-egy darabját tekinthették meg az országgyűlési képviselők.
Ezek után MI-24-es helikopterek majd Gripen vadászgépek bemutatóját tekinthették meg a bizottság tagjai.
A bemutató végén öt Gripen vadászgép szállt le a kecskeméti légibázison. A gépek Svédországból, a Lion Effort 2012 nemzetközi gyakorlatról érkeztek vissza a bázisra.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 293 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: