< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összesítette a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzések első időszakának eredményeit.

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összesítette a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzések első időszakának eredményeit.

2012. április 5. | hozzászólás | nébih

2012-ben, az előző évek gyakorlatához hasonlóan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (korábban MgSzH) szakmai irányítása mellett, a húsvétot megelőző időszakban kiemelt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő országos ellenőrzésekre kerül sor. Most elkészült az első időszakra (március 19-30-ra) vonatkozó eredmények és tapasztalatok összegzése.
A Tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés keretében külön hangsúlyt kap a gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerek, a szezonálisan jellemző élelmiszerek és tevékenységek ellenőrzése a várhatóan nagyobb mértékű termelés, illetve megnövekedett forgalom miatt. A hatóság célja a megelőzés, a szabálytalanságok feltárása annak érdekében, hogy az élelmiszerbiztonságot fenntartsuk, a fogyasztók egészségét esetlegesen veszélyeztető termékeket kiszűrjük, hogy mindenki nyugodtan, békésen tölthesse el a húsvétot.
Az ez évi vizsgálatok célterülete: a hús és húskészítmények, édesipari termékek, borászati termékek, előállítása és forgalmazása, a tojáscsomagolás forgalmazás, zöldség- és gyümölcs-értékesítés, illetve takarmány előállítás és forgalmazás, az élőállat szállítások és az élelmiszerhulladékok kezelése.
A kiemelten ellenőrzött termékek a friss hús; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (különösen a sonka); a tojás; az édesipari termékek; a különféle borok; a szezonális zöldség-gyümölcs.
Eddigi tapasztalatok alapján általánosan elmondható, hogy leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó, illetve higiéniai hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot állapítottak meg a szakemberek, jellemzően nagyobb arányban az élelmiszer-forgalmazó helyeken, mint az előállító létesítmények ellenőrzésénél. A takarmány előállítás és forgalmazás, illetve az állatszállítások ellenőrzése során viszonylag kevés probléma merült fel, az élelmiszerhulladékok kezelésénél vannak pótolni valók az élelmiszer-forgalmazók részéről.
Az akció első időszakában, március 19-30. között országosan összesen 2 832 ellenőrzést végeztek a hatósági szakemberek. Ebből élelmiszer előállító helyen 396, az élelmiszer-forgalmazásban 1 826 ellenőrzés történt, továbbá 91 esetben takarmány, 519 alkalommal pedig állatszállítmány ellenőrzésére került sor.
A feltárt szabálytalanságok miatt 74 alkalommal figyelmeztetést, 136 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Eddig összesen 9 546 415 Ft bírságot szabott ki a hatóság.
Az ellenőrzések alkalmával összesen 19 730 hazai és külföldi élelmiszer tételt vizsgáltak meg, melynek eredményeként 20,5 tonnát kivontak a forgalomból, leggyakrabban jelölési hiba, és a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta miatt.
A Tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés idén április 9-ig, húsvét hétfőig tart. Az akció vége nem jelenti azt, hogy ezt követően az üzleteknek nem kell ellenőrzésre számítaniuk.

Budapest, 2012. április 4.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Leave a Reply 371 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: