< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Színes program kavalkád a Somogyi Könyvtárban…pl. nők a zenében

| Mobile | RSS

Színes program kavalkád a Somogyi Könyvtárban…pl. nők a zenében

2012. április 5. | hozzászólás | Kultúra

Ünnepi nyitva tartás
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy *2012. április 7-én* (szombaton) a Somogyi-könyvtár Dóm téri központja *10-13 óráig* fogadja a látogatókat. *Április 8-án* (vasárnap) és *9-én* (hétfőn) könyvtárunk *zárva* tart.

Szabad egy táncra?

Szeged társadalmi életének táncos eseményeit, a különböző korok táncainak sokféleségét bemutató kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár aulájában. A Szabad egy táncra? című tárlat anyagában színházi plakátok, könyvek és újságok villantanak föl képeket a hajdani táncos rendezvények világából.

A tárlat az április 29-i tánc világnapjához, valamint Szegedi Nemzeti Színházban április 20-án műsorra kerülő, A fából faragott királyfi című balettelőadáshoz is kapcsolódik. A kiállítás május 2-ig tekinthető meg.

Verslábaló

Verslábaló címmel, játékos irodalomtörténeti emléksétát rendez április 14-én (szombaton) a Somogyi-könyvtár. A séta résztvevői Juhász Gyula és József Attila életének, munkásságának szegedi emlékhelyeit kereshetik föl.

A játékra vállalkozók térképet és feladatlapot kapnak. A program megnyitója 10 órakor kezdődik, az Impro Stúdió közreműködésével. 11 órakor vezető kíséretében csoportot indítanak. Ünnepélyes eredményhirdetés 14 órakor, az SZTE Bölcsészettudományi Kara
hallgatóinak részvételével.

A rendezvény a Versünnep Szegeden a Szeged folyóirattal és barátaival című városi programsorozat része.

Könyvtárosok világnapja
A könyvtárosság dicsérete című rendezvénnyel emlékezik meg a könyvtárosok világnapjáról a Somogyi-könyvtár. Április 14-én, szombaton 11-18 óráig várják az érdeklődőket.

Részletes program:
11 óra, Emlékkönyvtár: Régi könyvek titkai; 14 óra: Könyveink egykori olvasói: Batsányi, Dugonics, Széchényi Ferenc — Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvbemutatói. 11 és 14 óra, kötészeti műhely: Színhez színt — próbálja ki a 17-19. századi könyvek
borítóinak festési technikáját! 11 és 14 óra, gyarapító és feldolgozó csoport: Dolgozzon velünk a kulisszák mögött! A
könyv útja a polcig.

A fenti programokra a 62/425-525/131-es telefonszámon, a kolcsonzo@sk-szeged.hu
Alkotó asszonyok — Nők a zenében
A Zenei album rendezvénysorozat keretében női zeneszerzők művei csendülnek föl a Somogyi-könytárban. A program április 18-án, szerdán 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Műsor:
Marie Clémence de Grandval: Két darab klarinétra és zongorára (Pósa Ágnes — klarinét,

Csikós-Szelezsán Beáta – zongora)

Marianne von Martinez: Két zongoraszonáta (Zsigmondné Pap Éva — zongora)
Maria-Theresia von Paradis: Sicilienne (Januj Ida — hegedű, Csikós-Szelezsán Beáta —
zongora)

Clara Schumann: Liebst du um Schönheit?
Pauline Viardot: Le reve de JésusLa Luciole (H. Bálint Zsuzsanna — ének, Zsigmondné Pap Éva — zongora)

Louise Farrenc: Trió fuvolára, csellóra és zongorára (Csepregi Hajnalka — fuvola, Kőrösi Györgyi — cselló, Csikós-Szelezsán Beáta — zongora)

A rendezvény Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közös programja.

A zenés délutánhoz szervesen kapcsolódik a női zeneszerzők és női képzőművészek életét és munkásságát bemutató kiállítás.

“….mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta…”
Női zeneszerzők: “….mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta…” címmel az Országos Idegennyelvi Könyvtár vándorkiállítása látható a Somogyi-könyvtár első emeleti
folyóirat-olvasójában április 16-28-ig. A tárlat a háttérbe szorult női zeneszerzőket tablókon mutatja be az ókortól napjainkig, képekkel, ismertetőkkel illusztrálva.

A tablókiállítás melletti tárlókban a női művészeket és alkotásaikat ismerhetik meg a látogatók a társművészetek területéről a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében.

Nők a képzőművészetben
Alkotó asszonyok — Nők a képzőművészetben címmel rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. Az április 16-28-ig látható tárlat a könyvtár dokumentumai révén elsősorban magyar nők képzőművészeti alkotásait mutatja be. Azoknak a nőknek állít emléket, akik maradandó értékeket teremtettek a festészet, szobrászat, rajzművészet, iparművészet terén.

Állatapróságok — fotókon
Kölyökportrék: állatapróságok a Szegedi Vadasparkban címmel fotókiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár földszintjén, az Internet-Térben. A tárlat május 2-ig tekinthető meg.

In memoriam Kőrösi Csoma Sándor
170 éve hunyt el az első tibeti szótár és nyelvtan szerzője, Kőrösy Csoma Sándor. A tudós életét és munkásságát kamara-kiállítás mutatja be a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén.

Kőrösy Csoma 1819-ben indult útnak Ázsiába. Megismerkedett a tibeti irodalommal, Kalkuttában az Ázsiai Társaság könyvtárosa lett. 1832-benkészült el a tibeti-angol szótár, a tibeti nyelvtan és egy buddhista terminológiai szótár is. Ezzel a munkájával
teremtette meg a tibetológia tudományát, szótárát az azóta megjelent valamennyi szótár és
nyelvtan felhasználja.

A kiállítás április 12-től május 2-ig tekinthető meg.

Üdvözlettel:
Andóczi Balogh Éva
PR-munkatárs
Somogyi-könyvtár

Leave a Reply 361 megnézve, 1 alkalommal mai nap |