< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Mindig azzal vádolnak, hogy rohadtul jobbos vagyok – Orbán a Washington Postnak…))))) Always accused of that damn right I am – Orban The Washington Post

| Mobile | RSS

Mindig azzal vádolnak, hogy rohadtul jobbos vagyok – Orbán a Washington Postnak…))))) Always accused of that damn right I am – Orban The Washington Post

Kétharmaddal sem lehet mindent megtenni, már 1989-ben másképp írta volna az alkotmányt, számára nem probléma, hogy volt fideszes vezeti a médiatanácsot és hamarosan szobrot kap Budapesten az idősebb George Bush. Többek között erről is beszél a Washington Postnak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

Pörgős interjúban szembesítette eddigi politikáját ért bírálatokkal Orbán Viktor miniszterelnököt a Washington Post amerikai lap. A lap internetes kiadásának Opinion (Vélemény) rovatában április 6-i dátummal megjelent interjú készítője Schmitt Pál államfő lemondásától kezdve az új alaptörvény gyors elfogadásán, az amerikai-magyar viszonyon és a sajtó helyzetén keresztül a várható új államfő személyéig bezárólag kérdezte Orbánt.

Arra a felvetésre, hogy kétharmados többsége van a parlamentben, ami abszolút hatalom, Orbán azzal válaszolt, hogy még ezzel sem tud mindent megtenni a kormánypárti frakció.

Amikor a kérdező azzal szembesítette, hogy sietve megváltoztatta azt az alkotmányt, amelynek kialakításában ő maga is oroszlánrészt vállalt 1989-ben, Orbán úgy reagált, hogy akkor sajnos nem jutott elég nagy szerephez, mivel a kommunisták is ott voltak. A Washington Post kérdésére tagadta, hogy nem egyeztettek volna az ellenzékkel az új alaptörvényről.

A professzorok nyugdíjkorhatárának csökkentése

A bírák nyugdíjkorhatárának lecsökkentését firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az általános nyugdíjkorhatár 62 év. Elismerte, hogy ez alól kivételek az egyetemi professzorok, de közölte, ő “nincs ellene”, hogy ezt is lecsökkentsék.

A miniszterelnök több kérdést kapott a médiatanács összetételével és kialakításával kapcsolatban. Az új rendszert azzal védte, hogy az előző médiaszabályozó rendszer összeomlott és “ebben mindenki egyetért”. Amikor a kérdező arról érdeklődött, hogy a médiatanács vezetője a Fidesz tagja volt és Orbán barátja, és ez igaz az Országos Bírósági Hivatal vezetőjére is, azzal kérdezett vissza, hogy ez miért jelentene problémát.

“Próbálja meg Magyarországot úgy elképzelni, hogy legalább annyira demokratikus, mint az Egyesült Államok” – reagált Orbán, amikor a kérdező arról próbált érdeklődni, hogy a kormányzat miért kedvez egyoldalúan a hirdetési megrendelésekkel egyes nyomtatott sajtótermékeknek.

“Nem jelentheti ki, hogy az legalább olyan demokratikus, mint az Egyesült Államokban, ha minden hatóság élére saját emberét nevezi ki”- vágott vissza a kérdező. Orbán erre azzal reagált, hogy ez nem igaz, és felsorolt több olyan vezető tisztséget, amelyet nem Fidesz-közeli személyiség tölt be, megemlítve a költségvetési tanácsot, amelynek szerinte két baloldali tagja van (a tanácsnak tagja az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László korábbi fideszes képviselő, .elnöke Kovács Árpád korábbi ÁSZ-elnök, harmadik tagja pedig a mindenkori MNB-elnök, jelenleg Simor András.)

Szóba került Magyarország és az USA viszonya is. Orbán azt mondta, a két állam stratégiai szövetséges, egy szövetségi rendszer tagja, és amennyire tudja, az amerikaiak elismerik a a biztonságpolitika terén elért magyar eredményeket. Amikor arról kérdezték, hogy miért változtatták meg a Roosevelt tér nevét, azt mondta, hogy a téren álló Magyar Tudományos Akadémia alapítójának a nevére keresztelték át a teret, de a közelmúltban Ronald Reagan szobrot állították fel Budapesten, és szerinte az idősebb George Bush is fog kapni rövidesen szobrot a fővárosban.

Amerikából jön a cigányellenesség

Az egyházak ügyéről is kérdezték Orbánt. Arra, hogy miért csökkentették le az egyházak számát 300-ról 32-re, azt válaszolta, hogy nem csökkentették, csak megszabták, ki kaphat állami támogatást és ki nem. Orbán szerint még így is több vallás van Magyarországon, mint Ausztriában vagy Szlovákiában, és a hívők 95 százaléka az államilag elismert vallások tagja.

Amikor a romák zaklatásáról kérdezték, azt mondta betiltatta a félkatonai szervezeteket. “De a Facebookon posztolnak” – vetette fel erre a Washington Post, mire Orbán közölte, a cigányellenes és zsidóellenes program Amerikából jön, mivel az USA az ő kérése ellenére sem kapcsolta le azokat a szervereket, amelyek otthont adnak ezeknek a szélsőséges véleményeknek.

Arra a kérdésre, hogy ki lesz a következő elnök, akiről zárt közben állítólag azt jegyezte meg, hogy nála is jobboldalibbat szeretne, Orbán így reagált: “Van valaki, aki nálam is jobbra áll? Mindig azzal vádolnak, hogy rohadtul jobbos vagyok”.

forrás:origo.hu

Always accused of that damn right I am – Orban The Washington Post

Two-thirds can not do everything differently now in 1989, was written by the constitution is not a problem that was led by Fidesz and the media council will soon get a statue in Budapest, the elder George Bush. Among other things, this also speaks to the Washington Post in an interview with Prime Minister Viktor Orban.

Fast current policy has confronted criticism interview with Prime Minister Viktor Orban American newspaper The Washington Post. Back to the online edition Opinion (Opinion) section on Apr. 6, dated the interviews author Schmitt president canceled from the date of the new Basic Law rapid adoption of the American-Hungarian relations and the press through its position in the expected new head of state personally and including said Orban.

To the suggestion that there is a two-thirds majority in parliament, which is absolute power, Orban replied that was still not able to do everything the pro-government faction.

When confronted with the interviewers that I hurriedly changed the constitution, which would be assumed he is a lion’s share in 1989, Orban responded that unfortunately it was not big enough role, as the Communists were also there. The Washington Post’s question, denied that the opposition had not been consulted in the new basic law.

The retirement age for professors to reduce

The retirement age for judges to shed the question asking about it said that the general retirement age of 62 years. He acknowledged that this requirement applies to university professors, but said he was “not against” that it can reduce its.

The Prime Minister received a number of questions the media council and design of the composition. The new system is protected with the previous media regulatory system has collapsed, and “everyone agrees with this.” When the interviewer asked about the media manager of the council and was a member of Orban’s Fidesz’s friend, and this applies to the National Registrar of the Court, he countered with, that is why they pose no problem.

“Try to imagine that Hungary is at least as democratic as the United States” – responding Orban, when the interviewer tried to inquire about, why it is favorable to the government unilaterally orders the advertising of certain products in print media.

“I do not mean by that is at least as democratic as the United States, where the top of every public authority to appoint his own people” – replied the interviewer. Orban this has responded that this is not true, and listed a number of managerial authority, which is not Fidesz close personal plays, noting the fiscal council, which in his opinion the two left-wing members (the board member of the State Audit Office of the President, Domokos Laszlo former Fidesz representative. former President Arpad Kovacs, President of the SAO, and the third member of the Bank’s current President, Andrew Simor now.)

Speaking of relations between Hungary and the U.S. as well. Orban said the strategic alliance between the two countries, an alliance member, and as far as you know, Americans recognize the backup policy results achieved in Hungary. When asked why it was changed to the Roosevelt name, said that the square of the Hungarian Academy of Sciences of the founder of the name was renamed the space, but the recent Ronald Reagan statue was erected in Budapest, and his opinion of George Bush senior will also receive statue in the capital soon.

America is the anti-Roma

The churches also asked about Orban’s case. Why it was reduced to a number of houses from 300 to 32, said that it is not reduced, only imposed on ourselves, who and who does not receive state aid. Orban that religion is still more in Hungary than in Austria or Slovakia, 95 percent of the believers and the state-recognized religions members.

When asked about the harassment of the Roma, said betiltatta paramilitary organizations. “But on Facebook posztolnak” – was raised by this Washington Post, what Orban said the anti-Roma and anti-Jewish program from America comes as the U.S. with his request, despite not connected with any of the servers, which are home to these extreme opinions.

On the question of who will be the next president, who reportedly said during a closed, that he also would like to jobboldalibbat, so Orban responded: “There is someone who is right there with me? Always accused of having that damn right I am.”

Source: origo.hu

Leave a Reply 434 megnézve, 1 alkalommal mai nap |