< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: IMF: Afrikának ki kell aknáznia természeti kincseit

| Mobile | RSS

IMF: Afrikának ki kell aknáznia természeti kincseit

Természeti kincseik nem jelentettek egyértelműen nyereséget a fejlődő országoknak a múltban, azonban jobb menedzseléssel számukra is nagy lehetőséget jelenthetnek − summázhatók a Nemzetközi Valutaalap (IMF) március végi, Kongóban tartott konferenciáján elhangzottak. A résztvevők álláspontja szerint fontos lenne, hogy az országok kiaknázzák a jelenlegi magas árupiaci árfolyamokat a közfinanszírozás erősítése érdekében, illetve a befektetési aktivitás fokozása, valamint a széles körű és fenntartható gazdasági növekedés megalapozása szempontjából is.

A megfelelő menedzsment a szegénység és a jelenleg az egyes afrikai országok anyagi helyzete között mutatkozó szélsőséges eltérések csökkentésében is nagy szerepet játszhat. A források nagyobb társadalmi hasznot eredményező kihasználásához a kontinens országainak fokozott együttműködése szükséges Antoinette Sayeh, az IMF afrikai irodájának igazgatója szerint. Az olaj-, bánya-, illetve más kitermelőipari ágazatok gyakran meglehetősen szerény mértékben járulnak csupán hozzá a közbevételekhez, így indokolt az adópolitika és az adminisztráció felülvizsgálata is.

Mindez azonban komoly kihívásokat állít a gazdaság elé, így például az árfolyamok volatilitásának kezelése, a korlátozott gazdasági diverzifikáció, avagy új munkahelyek teremtésének szükséglete. A természeti kincsek kitermelése és a nyersanyagárak szárnyalása az elmúlt évtizedben jelentősen előmozdította a térség gazdasági fejlődését. A kétezres években − 2009-et leszámítva − az exportőr országok figyelemre méltó növekedést mutattak fel, és az IMF adatai azt mutatják, ezen államokban egyúttal a szociális ellátások, az intézményi minőség, így az életminőség is javult.

forrás:index.hu

Leave a Reply 261 megnézve, 1 alkalommal mai nap |