< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A bankokon és a minisztériumokon veri el a port a kormány

| Mobile | RSS

A bankokon és a minisztériumokon veri el a port a kormány

A pénzügyi tranzakciók megsarcolásával jövőre 50-100 milliárd forint bevételt remél a kormány, a tárcáktól már az idén 40 milliárd forintot vesznek el, és a gyógyszereken is spórolna a konvergenciaprogramon gőzerővel dolgozó kabinet.

Újabb áldozatvállalásra kéri a bankszektort a kormány, amely az utolsó simításokat végzi az idei és a jövő évi megszorító csomagon – tudta meg az [origo]. Kormányzati forrásaink szerint az intézkedéstervet akár már a szerdai kormányülésen véglegesíthetik, de arra is van esély, hogy egy héttel később lesz kész a pakk, majd pedig a konvergenciaprogramba beépítve egy-két héttel később Brüsszelbe is kiküldhetik azt.

Információink szerint a takarékossági csomag az idén érinti a gyógyszerkasszát, és – mint beszámoltunk róla – a minisztériumoknak is le kell nyelniük egy 40 milliárd forintos pénzelvonást.

“Leáll az élet”

A tárcák keretösszegét átlagosan másfél-két százalékkal rövidítené meg a kormány. A 40 milliárdos zárolást az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó miniszterek olyan mértékű elvonásnak nevezték, “ami után leáll az élet a tárcáknál.” Az intézményeknek rövid időn belül ugyanis sokadszorra kellene meghúzniuk a nadrágszíjukat.

Tavaly két ízben is összesen 220 milliárd forintot vont el tőlük a kormány, az idei költségvetés pedig már úgy készült, hogy a tavaly csökkentett büdzséjükhöz képest is kevesebb pénzből kell kijönniük a tárcáknak. Ráadásul egy februári kormányhatározat is spórolásra biztatta a minisztériumokat.

Jövőre ezek mellé belépne az úgynevezett pénzügyi tranzakciós adó. Hogy pontosan milyen pénzügyi műveletek után és mekkora adót kellene fizetni, az is a kormányülésen kristályosodhat ki. Forrásaink 50-100 milliárd forint közé tették az ebből remélt bevétel összegét, attól függően, hogy mi után és mekkora terhet kellene fizetni.

Ha csupán a rövid időtávú tőzsdei, devizapiaci tranzakciók után vetnék ki az adót – ahogyan eredetileg, tavaly ősszel az EU vezetői is tervezték -, akkor a sáv alsó határán mozoghat a bevétel. Ha viszont a banki átutalások vagy akár a számlavezetés után is szeretne pénzt szedni az állam, akkor a 100 milliárd forint sem elképzelhetetlen.

Matolcsy megírta

Arról, hogy a pénzügyi tranzakciós adó rajta van azon a listán, amelyről a kormány összeállítja a kiigazító csomagot, a múlt héten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban írt jegyzetében tett említést. A miniszter azzal érvelt, hogy a pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó (a pénzügyi szolgáltatások áfamentesek az EU-ban – a szerk.), de valamilyen, a forgalom utáni adó indokoltnak tűnik.

A tranzakciós adó azért is lehet vonzó a kormánynak, mert így látszólag betarthatja ígéretét, és következmények nélkül lefelezheti a teljes pénzügyi szektorra kivetett, éves szinten 180 milliárd (csak a bankoktól 120 milliárd) forint körüli bevételt hozó banki különadót. 2013-tól a kormány ígérete szerint ilyen címen már csak 90 milliárd forintot szed be az állam, de a kieső bevétel pótlását a jelek szerint ugyanettől a szektortól – ezúttal más címszó alatt – várja a kabinet.

Még ez is kevés lesz

A három intézkedés nem teszi ki azt az összeget, amellyel az Európai Bizottság szerint az Orbán-kormány el tudná érni azt a költségvetési hiánycélt, amelyet egy évvel ezelőtt vállalt. Az idén 140-150 milliárdos, jövőre pedig durván 400 milliárdos lyukat lát Brüsszel.

A kormány azonban a most frissítendő konvergenciaprogramban már részben vagy teljesen ismert lépéseket is hozzátesz a fenti három egyenlegjavító intézkedéshez. Így például április közepétől ritkítják a vonatokat, és az is hozhat akár tízmilliárd forintos megtakarítást, hogy közel 15 ezer rokkantnyugdíjas már májustól kieshet az állami ellátások rendszeréből, mert nem küldte vissza a felülvizsgálatot kezdeményező levelet a március végi határidőre.

A konvergenciaprogramot április 15-éig szokás elküldeni Brüsszelbe, de abból sincs baj, ha a hónap végén kapja meg az EU a dokumentumot. Tavaly is április 20-án küldte ki és hozta nyilvánosságra az anyagot a kormány. Most sem lehet tudni, hogy a kabinet tudja-e tartani az április 15-ei határidőt. Ehhez az kellene, hogy minden vitás kérdést lezárjon a szerdai ülésén.

Az [origo]-t azonban arról tájékoztatták kormányzati források, hogy a múlt heti ülésen még heves viták folytak arról, hogy milyen intézkedést lehet bevállalni, és mi az, aminek már túl nagy a politikai ára. A Nemzetgazdasági Minisztérium mindenesetre kéthetes intervallumot jelölt meg az MTI-nek kedden küldött válaszában, e szerint április 15. és 30. között elkészül az aktualizált program.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |