< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A piac szerint is húzza az időt a kormány

| Mobile | RSS

A piac szerint is húzza az időt a kormány

2012. április 11. | hozzászólás | Közélet

Szakértők és a piac is úgy látja, a kormány szabotálja az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap feltételeinek teljesítését az IMF-hitelért cserében. A költségvetési hiányfeltételeket teljesítené, mert abban reménykedik, hogy a piac kedvező ítéletet mondana Magyarországról, így sikerülne olcsó forráshoz jutni a nemzetközi szervezetek közreműködése nélkül is.

Ezt a feltételezést támasztja alá Csaba László is, aki szerint megúszhatjuk az államcsődöt az EU-IMF hitele nélkül. Egy interjúban a jobboldali közgazdászprofesszor kifejtette: jelenleg is kinn vagyunk a piacon, és a gazdasági növekedést nem külső követelmények miatt kell a 2,5-3 százalékos tartományba emelnünk. Egyfelől: kétségtelen, ha tíz éven át fél százalékos marad a növekedés, akkor ki fogunk szorulni a piacról.

Másfelől: mentőövre annak van szüksége, aki nem tud úszni. Ha nagyon ragaszkodunk hozzá, talán épp ez utóbbit üzenjük a befektetőinknek, amit ő nem tenne. Merthogy jelenleg nem szorultunk ki a piacról, és nincs eldöntve, hogy a növekedés eleve “elrendelten” leállt. Több közgazdász ugyanakkor úgy látja: az EU-IMF kölcsöne nélkül belevágni az idei adósságfinanszírozásba hazárdjáték lenne. A piaci forrásbevonás drága és bizonytalan.

Csaba László akadémikus azzal is érvelt tegnapi interjújában, hogy egy hiteles – mondjuk 2015-16-os – euró-bevezetési időpont kitűzése is megtakaríthatóvá tenné az EU-IMF-megállapodást. Hiszen mindenki tudja szerinte, mi a teendő, milyen határidővel. A következő három-négy év alatt csupa kedvező, önerősítő folyamat indulna be. Beleértve a tényleges növekedést is. A gyorsuló növekedés – erősödő beruházás -, javuló foglalkoztatás szinte automatikusan javítja a közpénzügyi mutatókat. Minden euró-bevezetésnél ez volt a helyzet, főleg a kevésbé fejlett államokban – mondta.

Negatív példaként említi a lakosság eladósodottsága elleni magyar kormányzati fellépést egy tegnap nyilvánosságra hozott elemzésében a Nemzetközi Valutaalap. A dokumentum szerint a magyar példa azt mutatja be, hogy egy program, ha rosszul célzott és az adósság-átütemezés terhét a törékeny bankszektorra helyezi, “veszélybe tudja sodorni a pénzügyi rendszert anélkül, hogy elérné a kívánt gazdasági célkitűzéseket”.

A Valutaalap szerint a végtörlesztés három hibája: rosszul célzott segítség volt, csak a jómódú háztartásokon könnyített, másodsorban a teljes felelősséget a bankokra terhelték, végül pedig a magánszerződések visszamenőleges és konzultáció nélküli felülvizsgálata kárt okozott az általános befektetési klímának.

Közben egyhónapos mélypontra zuhant a forint tegnap, amikor 299 forint körül járt az euró árfolyama. Elemzők szerint a piaci szereplők is felfigyeltek az IMF-megállapodással kapcsolatos kormányzati időhúzásra, és ennek köszönhető a forint újabb mélyrepülése. Korábban a magyar valuta több havi csúcson járt annak hírére, hogy a kormány komolyan meg akar állapodni az IMF-fel.

Forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 263 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: