< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Erős indonéziai földrengés – Elmúlt a veszély

| Mobile | RSS

Erős indonéziai földrengés – Elmúlt a veszély

2012. április 12. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Küldés e-mailbenNyomtatható verzióHozzászólás
A Richter-skála szerint 8,7-es erõsségû földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Szumátra-sziget térségét magyar idõ szerint a délelõtti órákban. Emiatt az Indiai-óceán térségében több helyen szökõár-riadót léptettek életbe, illetve kiemelten figyelték a hullámokat többek között Indonézia, Ausztrália, Thaiföld és India partjainál. Később megszüntették a cunami-riadót.

Bár az első rengést még egy csaknem ugyanolyan erejű utórengés is követte Szumátra szigete közelében, eddig nem érkeztek hírek nagyobb, partot ért szökőárról. Sőt meg is szüntették az Indiai-óceán térségében korábban kiadott cunami-figyelést.

Az amerikai cunami-figyelõ központ számításai szerint a tengerszint változása arra utal, hogy az indonéziai földrengés miatt elndult a cunami az indiai-óceán térségében. Emiatt szökõár-riadó továbbra is életben van. Károkról továbbra sem érkezett jelentés a térségbõl.

Károkról, illetve személyi sérülésekrõl egyelõre nem érkezett jelentés és a piacokon sem látszik egyelõre érdemi reakció a hírekre. Az eseményeket kiemelten követjük.

Múltbeli események

A mostani rengés epicentruma közel esik ahhoz a helyhez, ahol 2004-ben a 9,1-es erõsségû földrengés bekövetkezett és az ezáltal kiváltott szökõár mintegy 300 ezer ember életét oltotta ki. Akkor nem volt ilyen fejlett a cunami-figyelõ rendszer, mint most, illetve ki sem adtak figyelmeztetést. Így a szökõár felkészületlenül érte az embereket.

Egy évvel ezelõtt, tavaly március közepén Japán térségében volt egy ennél kissé nagyobb erejû földrengés, amely hatalmas pusztítást okozott a távol-keleti országban és többek között nukleáris krízishez vezetett egy japán atomerõmûnél. Akkor az emberi és anyagi veszteségek, illetve és az ismeretlen kimenetelû nukleáris válság igen erõteljes negataív pénz- és tõkepiaci reakciókat okozott világszerte (pl. a német DAX részvényindex napok alatt mintegy 600 pontot esett, majd gyorsan korrigált). A földrengés gazdasági hatása gobálisan is érezhetõ volt a következõ hónapokban elsõsorban amiatt, mert a japán károk problémákat okoztak a szállítási láncokban fõként az autó- és elektronikai iparban.

forrás:igoogle.hu

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |