< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Keveslik a havi 750 ezret

| Mobile | RSS

Keveslik a havi 750 ezret

2012. április 12. | hozzászólás | Közélet

Súlyos milliókról kellene lemondaniuk a tervezett új szabályok szerint azoknak a képviselőknek, akik a parlamenti tevékenységük mellett is vállalnak munkát. Emiatt kedden “fellázadtak” a kereszténydemokraták a Fidesz ellen, és nemet mondtak a képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó módosító indítványra. Igaz, a módosítót – amely a még nem elfogadott Országgyűlési törvény része – így is elfogadta a többség a Jobbik segítségével.

Nem jutottak túl messzire a képviselői összeférhetetlenség ügyében a Fidesszel folytatott kedd éjszakai egyeztetésen, ezért a közeli napokban ismét találkoznak a kormánypárti frakciók vezetői – mondta Rubovszky György. A KDNP frakcióvezető-helyettese az Országgyűlési törvényhez beadott fideszes módosító elfogadása előtt kijelentette: pártja nem szavazza meg a fideszes Kovács Zoltán javaslatát, amely szerint a képviselők csak oktatási és művészeti tevékenységet végezhetnének a parlamenti munkájuk mellett.

Elmondta azt is, hogy a kormánypárti farkcióülésen a képviselői fizetés nagysága ügyében is megszólalt, mert helytelennek érzi, hogy azt a helyettes államtitkári fizetéshez akarják kötni. (Ez szintén a készülő Országgyűlési törvényben szerepel, és a javaslat alapján havi 750 ezer forint lenne). A kormány alkalmazásában álló, nagyrészt harmincas éveikben járó fiatalok ugyanis a bruttó 750 ezer forint mellé szolgálati lakást, autót kapnak, miközben a képviselők között több olyan is van, aki már a hatvanadik évét is betöltötte – fogalmazott.

A kétharmados többséget igénylő módosítót végül hétfőn késő este – a Jobbik támogatásával – a kormányoldal megszavazta, de 30 kereszténydemokrata képviselő ellene voksolt, ezért Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője még éjjel egyeztetésre hívta a KDNP-seket. A több mint egyórás megbeszélésen azonban Rubovszky szerint nem sikerült pontot tenni a vita végére. Rubovszky egyebek mellett azzal érvel, hogy a világon sehol nem főfoglalkozás a képviselőség, amellett másutt is gyógyíthatnak például az orvosok, praktizálhatnak az ügyvédek, de azt sem tartotta helyesnek, hogy a frakciók csak annyi munkatársat alkalmazhassanak, ahány képviselőjük van.

Nem ez az első ügy, amelyben élesnek tűnő feszültség van a kormánypártok között. Ezekben azonban a KDNP rendre meghátrált. Így tettek egyebek mellett a számukra talán legfontosabb egyházi törvény ügyében, amelyet azután átírt Lázár. Az alkotmányozás idején a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése ügyében is hiába tiltakozott Rubovszky, és végül nem valósult meg az az elképzelésük, hogy a gyermekek után járjon a szülőknek plusz szavazati jog. Az abortusz-szabályok ügyében a KDNP próbált keményebb javaslatokat elfogadtatni, ebbe szintén vesztítettek, igaz, a korábbi szabályokon azért szigorítottak.

Jaj az álláshalmozóknak

Nemcsak a KDNP-seket érinti a törvénymódosítás (amivel hírek szerint a KDNP frakciójának csaknem fele elvérezne 2014-ben), hanem fideszeseket is. Ott is sok olyan képviselő van ugyanis, akinek több tíz millió forintról kell lemondania. Papcsák Ferenc például Zugló polgármestereként 587,2 ezer forintot keres havonta, míg ügyvédként évi 40 millió 200 ezer forintot. A fideszes Bohács Zsolt ügyvédként évi 22 millió 166 ezer forintot tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, míg önkormányzati képviselőként 212 ezer forint többlethez jut havonta.

Fel kell adniuk állásukat az orvosoknak is – hívta fel a figyelmet a hvg.hu; például a fideszes Kovács József a Pándy Kálmán Megyei Kórház Főigazgató főorvosaként havi bruttó 850 ezer forintot keres. Daher Pierre is jóval szegényebb lesz 2014-től: az edelényi Koch Róbert Kórház főigazgatójaként havi 567 ezer 500 forintot keres, míg két cégében 1,7 millió forintot kap havonta mellékesként. A végül megszavazott módosító ellen nyíltan tiltakozó Rubovszky György ügyvédként havi bruttó 1 millió 200 ezer forintot keres a vagyonnyilatkozata szerint.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 327 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: