< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kínaiak ezrei tüntettek Csungkingban

| Mobile | RSS

Kínaiak ezrei tüntettek Csungkingban

Ezrek tüntettek két napon át a délnyugat-kínai Csungkingban. A demonstráció a 32 milliós város Vanseng gazdasági fejlesztési övezetének több különböző pontján kezdődött még kedden. Szerdára közel tízezresre dagadt. A felvonulók lezárták egy autópálya kijáratait, utakat foglaltak el, rendőrautókat rongáltak meg és gyújtottak fel, jelentette helyi források alapján a Hszinhua hírügynökség csütörtökön.

A rendőrség szerdán könnygázzal próbálta a tömeget feloszlatni. A rendet késő estére sikerült helyreállítani. A hírügynökségi beszámoló szerint a rendőrség és a demonstrálók között összecsapások voltak. Többeket kórházban kellett ellátni, haláleset nem történt.

A tüntetők a Vanseng és a Csicsiang kerület 2011 végi összevonása miatt mentek az utcára, mert a vansengi polgárok úgy érzik, hogy ez hátrányosan befolyásolta vállalkozásaikat és egészségügyi ellátásukat. Csungking polgármestere, Huang Csi-fan a helyszínen igyekezett a tüntetőket megnyugtatni. A városvezetés szerdán iránymutatást adott ki, amelyben a volt Vanseng kerület lakóit támogató intézkedésekkel zökkenőmentes gazdasági fejlődést ígért a terület számára. A kommunista párt csungkingi bizottsága az eset kapcsán szükségét érezte közölni, hogy a tüntetés nem hozható összefüggésbe a város volt párttitkárának Po Hszi-lajnak az elmozdításával, vagy a volt rendőrfőnökének ügyében folytatott vizsgálattal.

forrás:index.hu

Leave a Reply 277 megnézve, 1 alkalommal mai nap |