< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sem Kövért, sem Ádert nem látnák szívesen

| Mobile | RSS

Sem Kövért, sem Ádert nem látnák szívesen

Sem Kövért, sem Ádert nem látnák szívesen
Nem kell a “köteles” Kövér, de a csornai Charles Bronson sem.

Budapest – Megosztja a jobboldali értelmiséget, hogy Orbán Viktor pártkatonát delegálna a Sándor-palotába. A Nemzeti kör a Népszabadságban tette közzé ezzel kapcsolatos nyílt levelét, a szervezet egyik tagja, Jávor Béla pedig a Klubrádióban mondta el, hogy milyennek képzelik el Magyarország legfőbb közjogi méltóságát. A kormányhoz közeli sajtó beszédesen hallgat a jobboldali értelmiség dilemmáiról.

Ne pártpolitikus legyen a köztársasági elnök, mert az államfő az Alaptörvény értelmében a nemzet egységét testesíti meg és az állam demokratikus működésének őre – vélekedik a jobboldali közéleti szereplőket, értelmiségieket tömörítő Nemzeti Kör.

A Nemzeti Kör egyik tagja, Jávor Béla a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában arról beszélt, hogy ezt gondolták a Szili Katalin jelölése esetén is. Mint mondta, az államfő akkor tud lenni valaminek az őre, ha nem részese a politikai hatalomnak. Az államot a parlament, a bíróságok, a kormány működteti, a köztársasági elnök e felett kell, hogy álljon, ezért nem szabad, hogy ezekből a körökből kerüljön ki.

De ez nem jelenti azt, hogy függetlennek kell lennie gondolkodásában – tette hozzá Jávor Béla. Ezzel együtt úgy látja, a józan jobbközép hangnak, akárcsak a józan balközép hangnak, az elmúlt húsz évben nem volt jelentős súlya. A józan hangnak alig volt súlya – vélekedett.

A Nemzeti Kör tagjai közleményükben azt írták: Demokráciánk jellegzetessége, hogy az ország legmagasabb méltóságának megválasztásába nincs közvetlen beleszólása az ország népének. A köztársasági elnök jelölése kizárólag a kormányzó párt feladata. Mindez nem jelenti azt, hogy a lakosságnak nincs véleménye, és hogy az ország jelenlegi vezetői ne legyenek tekintettel arra.

Kívánatos lenne, ha a kormányzó erő olyan jelöltet találna, aki nem osztja meg a nemzetet, és akit – eddigi teljesítménye, munkássága alapján – mind hazai, mind nemzetközi szinten elismerés övez. Az ország békére vágyik, és semmiképpen nem az új köztársasági elnök személye által kiváltott további csatározásra, belpolitikai békétlenségre.

A miniszterelnök két lehetőség között választhat. A kormányzó párt legszűkebb vezető grémiumának valamelyik tagját javasolja államelnöknek, vagy pedig szélesebb körből, az alkotó értelmiség közül választ erre a tisztségre alkalmas személyt. A döntéskor figyelembe kell vennie, hogy az államfő felel „az ország egységéért, a demokrácia működéséért, az alkotmányosság őrzéséért ”. Olyan jelöltet kell találniuk, aki eddigi munkája, megnyilvánulása alapján képes elnyerni a lakosság szimpátiáját, képesnek látszik a nemzet egységesítésére, a társadalmi béke megteremtésének elősegítésére. Ennek az elvárásnak a pártok legmagasabb szintű vezetői, akik mozgalmuk sikere érdekében a közelmúltban kemény politikai harcot folytattak, és még az elmúlt napokban is megosztó kijelentéseket tettek, aligha felelnének meg. Az alkotó értelmiség között azonban számosan vannak olyanok, akiknek szellemisége, eddigi megnyilvánulásai közel állnak a miniszterelnökéhez, akikkel a kormány együtt tudna működni. Akik hazai és nemzetközi tekintélyükkel, széles körű ismereteikkel, kompromisszumra kész egyéniségükkel kiegyensúlyozó szerepet töltenének be a pártok között, és megteremtenék maguk körül azt a légkört, amely a korábbi elnökök tevékenységét általában jellemezte – zárul a Nemzeti Kör állásfoglalása.

forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 289 megnézve, 1 alkalommal mai nap |