< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbán sok mindent tisztázhat Barrosoval

| Mobile | RSS

Orbán sok mindent tisztázhat Barrosoval

2012. április 13. | hozzászólás | Közélet

Lehetséges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közeljövőben találkozik José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel – jelezte csütörtökön az EU végrehajtó testületének szóvivője. A hiteltárgyalásokkal kapcsolatban a bizottság álláspontja nem változott az elmúlt hetekben, jól ismert valamennyi érintett fél számára.

A bizottság napi sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva Olivier Bailly elmondta: tudomása van arról, hogy a magyar kormányfő még áprilisban egy fontos konferenciára Brüsszelbe utazik, és elképzelhető, hogy ekkor Barrosoval is megbeszélést folytat. A találkozó megtartását a bizottságon belül még nem erősítették meg – tette hozzá a szóvivő. Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a bizottság álláspontja nem változott az elmúlt hetekben, és jól ismert valamennyi érintett fél számára. A kulcsüzenet az, hogy a magyar hatóságokat arra kérik: tegyenek meg mindent annak biztosítása érdekében, hogy a befektetők biztos jogi környezetben tevékenykedhessenek – ismételte meg a szóvivő. Ilyen környezetet tart a bizottság szükségesnek bármely ország esetében ahhoz, hogy egy esetleges pénzügyi támogatási program sikeres legyen.

Bailly emlékeztetett arra, hogy a bizottság jelenleg elemzi azokat a válaszokat, amelyeket a kormány a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött, illetve azokon kívüli témákban kért további tisztázó információkkal. Összesen öt témáról van szó – szögezte le. A testület álláspontja szerint a szóban forgó kérdéseket megfelelőképpen tisztázni kell ahhoz, hogy a jogi környezetet biztosnak lehessen értékelni.

A szóvivő visszautasította azokat a felvetéseket, hogy a bizottság időhúzásra törekedne. Példaként a kötelezettségszegési eljárásokat hozta, rámutatva, hogy azokat a testület gyorsított eljárásban folytatja le. “Nem kívánunk késleltetni egyetlen eljárást sem, amelyen dolgozunk… Olyan gyorsan dolgozunk, amennyire csak tudunk”.

A Bailly megismételte azt is, hogy Magyarország eddig mindig időben válaszolt a bizottsági megkeresésre, és most is az uniós testületre vár a következő lépés. Nem tudott ugyanakkor időkeretet adni arra, mikor dönthet az uniós jogszabályrendszer betartásán is őrködő végrehajtó testület az eljárások lezárásáról vagy esetleges folytatásáról. Nem zárta ki, hogy ez már a következő, jövő szerdai strasbourgi bizottsági ülésen megtörténik, de azt sem, hogy csak néhány héttel később.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 247 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: