< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tranzakciós adón töri a fejét a kormány

| Mobile | RSS

Tranzakciós adón töri a fejét a kormány

Budapest – Újabb, az eddigieknél is értelmetlenebb megszorításokra készül az Orbán-kormány. A pénzügyi tranzakciós adó fedőnéven futó projektet persze másként kommunikálják: az azonnali és radikális adócsökkentés kormányának tervezett intézkedése ugyanis látszólag nem a lakosságot, hanem a bankokat terheli, a valóságban azonban – mint korábban a bankadó esetében már tapasztalhattuk -, ezúttal is az emberek fizetik meg mindennek az árát.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a kormány adót vetne ki minden banki műveletre. A bankautomatáknál történő pénzfelvételre éppúgy, mint az átutalásokra. De adót kellene fizetni abban az esetben is, ha a munkáltató a fizetést utalja a dolgozónak.

A tranzakciós adóból a kormány 100 milliárd bevételt remél. Számítások szerint mindez azt jelenti, hogy egyetlen banki műveletre jutó költség 429 forint lenne. Szakértők szerint ilyen eszközökkel nemcsak hogy a kívánt célt lehetetlen elérni, de az unortodox gazdaságpolitikának ez az újabb vadhajtása a banki pénzforgalom visszaesését eredményezheti. Vagyis, aki csak teheti, készpénzzel fizet majd a jövőben, vagy, amennyiben módja van rá, külföldi pénzintézetekben tartja a pénzét.

Végleges döntés még nem született, az eszement terv kidolgozása heteken belül várható.

forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 244 megnézve, 1 alkalommal mai nap |