< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Áder nem volt ott, mégis felkérték államfőnek

| Mobile | RSS

Áder nem volt ott, mégis felkérték államfőnek

Pénteken délután tanácskozott a Fidesz elnöksége Schmitt Pál köztársasági elnök utódlásáról. A zárt ajtók mögött zajló több órás megbeszélésről a korábban esélyesnek tartott Kövér László távozott elsőnek. A testület egyhangúlag Áder János jelölését támogatta.

Nem volt ott Áder János a Fidesz elnökségi ülésén, ahol az új köztársasági elnök személyre kellett végleges jelölést tennie a pártvezetőknek, ennek ellenére a pártvezetés egyhangúlag a Fidesz jelenlegi brüsszeli uniós képviselőjét támogatta.

Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal Schmitt Pál két héttel ezelőtti lemondása után bejelentette, hogy az április 16-i, hétfői frakcióülésen fogják megnevezni a Fidesz jelöltjét.

A pénteki elnökségi ülés volt az utolsó alkalom a személy kiválasztására.

Az Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában tartott megbeszélésről Kövér László ideiglenes köztársasági elnök távozott először.

Kövér szűkszavúan nyilatkozott az ott várakozó újságíróknak. Annyit mondott, hogy őt nem kérték fel a posztra. Azt is elmondta, hogy Áder János, pénteken nem volt bent a parlamentben.

Korábban az szivárgott ki a jelöléssel kapcsolatban, hogy miután Kövér nem vállalta az államfői megbízatást, Orbán másik régi párttársát, Áder Jánost kérte fel. Áder azonban időt kért, hogy megbeszélje családjával a lépést. Ádernek elvileg az elnökségin kellett volna nyilatkoznia, milyen döntésre jutott.

Áder hiányzása azonban nem zavarta meg a korábban bejelentett menetrendet. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy foglalta össze az Orbánnál folytatott konzultáció, hogy a miniszterelnök hétfőn este a képviselőcsoport előtt be fogja jelenteni, kit kértek fel Schmitt utódjának.

forrás:index.hu

Leave a Reply 261 megnézve, 1 alkalommal mai nap |