< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Drágább a szabályszegés

| Mobile | RSS

Drágább a szabályszegés

2012. április 14. | 1 Hozzászólás | Közélet

Holnap lép életbe az új szabálysértési törvény, amely rögzíti a helyszíni bírság kötelező mértékét, az úgynevezett fix bírságot, továbbá bevezeti a közérdekű munka fogalmát, ugyanakkor új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása is. Az április 15. előtt történt szabálysértéseknél azonban még a korábbi szabályozás alkalmazandó.

Vasárnap jön a fix összegű helyszíni közlekedési bírság – aki a helyszínen fizet, a szabálysértési bírság felével megússza, ám még ezek az összegek is súlyosabbak az eddigieknél; a szabálysértési eljárásban kiszabott bírság magasabb összegét az eljárás lefolytatásának költségeivel indokolják. A gyorshajtás és a tiltott jelzésen való áthaladás ugyanakkor nem tartozik a meghatározott közlekedési szabálysértések körébe.

Az életbe lépő törvény egyik legfontosabb változtatása, hogy megváltozik a szabálysértés fogalma. A törvényben az eddigi 183 tényállásból 86 szabálysértés marad, és a kikerült szabályszegések egy részénél a továbbiakban közigazgatási bírság lesz kiszabható – a cél, hogy megszűnjön a szabálysértési és közigazgatási eljárások párhuzamos alkalmazása.

Emellett bevezetik a közérdekű munka fogalmát, amely hattól 180 óráig terjedhet – erről azonban csak akkor lehet szó, ha az eljárás alá vont személy ebbe beleegyezik. A törvény szerint ötezer forint hat óra közérdekű munkának felel meg.
Új rendelkezés még az ismételt elkövetés szankcionálása; e szerint szigorúbban bírálják el, ha valaki fél éven belül harmadszor követett el nem közlekedési szabálysértést. Ez azonban csak az április 15. után történt szabálysértésekre vonatkozik.

A legsúlyosabb szankció az elzárás, amely 60 napig, halmazat esetén 90 napig terjedhet, fiatalkorúak esetén 30, illetve 45 napig tarthat. Az általános büntetés azonban továbbra is a pénzbírság, amely ötezer forinttól 150 ezer forintig, elzárással is sújtható esetekben pedig 300 ezer forintig terjedhet. Az új szabályozás azonban a büntetés meghatározásakor figyelembe veendő enyhítő, illetve súlyosbító körülményeket is rögzít: például a hatóságokkal történő együttműködés pozitívan, a két éven belüli újbóli felelősségrevonás ellenben fordítva befolyásolhatja a döntést.

Fontos változások továbbá, hogy a tulajdon elleni szabálysértések értékhatára 20 ezerről 50 ezer forintra nő, és hogy eltűnik az illetékalapú befizetés, a bírságokat csekken kell kifizetni.

A törvény végül a szabálysértési nyilvántartási rendszerről is rendelkezik, amelyben az eljárás alá vontakat és a helyszíni bírsággal sújtottakat is nyilvántartják. Az új rendelkezések életbe lépése előtt elkövetett szabálysértések megítélésénél viszont még a korábbi szankciókat kell alkalmazni.

Így változnak a bírságok

0,05 ezrelék véralkoholszint
helyszíni bírság: 15000
szabálysértési bírság: 30000

0,08 ezrelék felett
helyszíni bírság: 25000
szabálysértési bírság: 50000

Szabálytalan előzés
helyszíni bírság: 15000
szabálysértési bírság: 30000

Záróvonal átlépése
helyszíni bírság: 15000
szabálysértési bírság: 30000

Vezetés jogosítvány nélkül
helyszíni bírság: 25000
szabálysértési bírság: 50000

Lejárt műszaki (3 hónap)
helyszíni bírság: 15000
szabálysértési bírság: 30000

Lejárt műszaki (több mint egy év)
helyszíni bírság: 25000
szabálysértési bírság: 50000

Hiányzó gyermekülés
helyszíni bírság: 30000
szabálysértési bírság: 60000

Mellékletek a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelethez.

NÉPSZAVA-összeállítás /

forrás:népszava online .hu

Leave a Reply 373 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: