< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Hétfőn eldőlhet Gyurcsányék sorsa parlamentben

| Mobile | RSS

Hétfőn eldőlhet Gyurcsányék sorsa parlamentben

2012. április 15. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

A parlament jövő heti kétnapos ülésének első felében dönthet az új országgyűlési törvényjavaslatról, amely – zárószavazás előtti formájában – egyebek mellet őrséget állítana fel az ülésterem rendjének biztosítására, továbbá kimondaná, hogy a képviselők a következő ciklustól parlamenti munkájukon kívül nem folytathatnak más keresőfoglalkozást. A Ház kedden az LMP kezdeményezésére ötórás vitát tarthat az állambiztonsági múlt feltárásáról.

A hétfői ülésen a képviselők elsőként a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak megemlékezést. A határozathozatalok során mindenekelőtt azt az ötpárti határozati javaslatot fogadhatják el, amely a világörökség évének nyilvánítaná 2012-t. Ezt követően várható döntés az új országgyűlési törvényről, valamint a házszabály ahhoz kapcsolódó módosításáról. A kormányoldalnak előbbi indítvány egyes részeinek elfogadásához a képviselők kétharmadának igen szavazataira lesz szüksége, ami a módosító javaslatok során csak a Jobbik szavazataival lett meg, mivel a KDNP-frakció harminc tagja nem értett egyet a fideszes Kovács Zoltán azon kezdeményezésével, amely alapján a következő ciklustól nem folytathatnának más keresőfoglalkozást.

A Jobbik azóta közölte, a zárószavazáson nem szavazzák meg az előterjesztést. A törvényjavaslat az előző héten elfogadott módosításokkal arról is rendelkezik, hogy parlamenti képviselők – a miniszterek és az államtitkárok kivételével – nem lehetnek állami vezetők, nem állhatnak kormányzati szolgálati vagy közszolgálati jogviszonyban, nem lehetnek közigazgatási szerv munkavállalói. Nem tölthetnek be polgármesteri, alpolgármesteri, főpolgármesteri, -helyettesi, megyei közgyűlési elnöki vagy alelnöki tisztséget, és nem lehetnek önkormányzati képviselők sem. Rögzítenék továbbá, hogy az ülésnapról kizárt képviselőnek – az eredeti kormánypárti tervekkel ellentétben – mégsem kell elhagynia az üléstermet, tőlük csak a szót vonnák el aznapra.

A kizárást az ülést vezető elnök akkor javasolhatja az Országgyűlésnek, ha a képviselő felszólalásában kirívóan sértő kifejezést használt, illetve ha házszabálysértő magatartását rendreutasítása után is folytatta. Az újonnan létrejövő Országgyűlési Őrség így csak a képviselői jogainak gyakorlásából felfüggesztett – erőszakot alkalmazó vagy azzal fenyegető – képviselőt vezettetheti ki az ülésteremből. A házszabály módosítása egyebek mellett tartalmazhatja majd a frakcióalakítási szabályokat, így ez rögzítheti azt is, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó tíz független képviselő ebben a ciklusban nem hozhat létre képviselőcsoportot. A fentiek mellett még egyetlen határozati javaslatról várható zárószavazás, a Ház ebben a nemzetiségek napjává nyilvánítaná december 18-át, arra hivatkozva, hogy az ENSZ korábban ezen a napon fogadta el a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozatát.

A hétfői ülésnap végén a kormány fogyasztóvédelmi törvénymódosító javaslatáról kezdődik vita, majd három korábban tárgyalni kezdett előterjesztéséhez szólhatnak hozzá ismét a képviselők. A keddi ülésnap napirendje mindössze két pontból áll, így elsőként az állambiztonsági múlt feltárásáról tartanak ötórás időkerettel rendelkező vitát, majd a járások kialakításáról szóló általános vita folytatódhat. Az állambiztonsági múltról szóló vitát az LMP-frakció tagjai mellett szinte a teljes szocialista képviselőcsoport, valamint húsz jobbikos politikus és Turi-Kovács Béla személyében egy kormánypárti politikus is támogatta.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 172 megnézve, 1 alkalommal mai nap |