< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Orbán és a szélsőjobb – Mire mennek egymással?

| Mobile | RSS

Orbán és a szélsőjobb – Mire mennek egymással?

2012. április 15. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Az utóbbi hetekben a Jobbik egyre vadabb megnyilvánulásokat produkál. Az Országgyűlésben újra a közbeszéd témájává tették a “vérvádat”, valamint börtönnel fenyegetnék a homoszexuálisokat. A vezető kormánypárt óvatosan lavírozva kommunikál a szélsőséges megnyilvánulásokkal kapcsolatban.

A Fidesz a Jobbik politikai tényezővé válása óta nehezen tudja kezelni a szélsőjobboldali párt által támasztott kihívást, hiszen megjelenésével megtörte a nagyobbik kormánypárt évekkel korábban meghirdetett egy a tábor, egy a zászló stratégiáját – elemzi a helyzetet a nepszava.hu-nak Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet munkatársa.

Valamivel a parlamentben történtek után Orbán Viktor hivatalában fogadta Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját. “A miniszterelnök ismét határozottan elítélte Baráth Zsolt jobbikos képviselő előző héten, az Országgyűlésben tett szélsőséges kijelentését, majd világossá tette, a kormány minden kisebbségnek garantálja, hogy biztonságban élhet” – közölte a kormányfő szóvivője. Első körben még csak a vállaltan zsidó származású Fónagy János államtitkár utasította vissza a szélsőséges megnyilvánulást.

Még el sem ült a felszólalás okozta felháborodás, amikor kiderült, több éves börtönbüntetéssel fenyegeti a Jobbik törvényjavaslata a homoszexuálisokat: miközben egyre több országban engedélyezett az egyneműek házassága, a jobbikos Mirkóczki Ádám törvényjavaslata a homoszexualitást “magatartászavarnak” tartja, melyet börtönbüntetéssel javasol “szabályozni”. Az indok pedig a “közerkölcs és a fiatal generációk egészséges gondolkodásának védelme”, ahogy arról a javaslattevő beszámolt.

A hét szintén figyelemre méltó eseménye volt, hogy engedélyezte a bíróság az idei, július 7-i melegfelvonulást, miután a rendezvény megtartását a rendőrség eredetileg megtiltotta. A Fővárosi Törvényszék azonban felülbírálta és hatályon kívül is helyezte a BRFK április 6-i határozatát – közölte a TASZ. A hatósági tiltás 13 oldalas érvelése arra hivatkozott, hogy a Meleg Méltóság Menetére várt 1500 résztvevő megnehezítené Budapest belvárosának forgalmát azzal, hogy a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalon vonul. Az ügy külön érdekessége, hogy a Pintér Sándor felügyelete alatt álló rendőrség, gyakorlatilag a tavaly már egyszer elkaszált indokokkal próbálkozott idén is, semmibe véve a bíróság gyakorlatát.

A Fidesz a Jobbik politikai tényezővé válása óta nehezen tudja kezelni a szélsőjobboldali párt által keltett kihívást, hiszen megjelenésével megtörte a nagyobbik kormánypárt évekkel korábban meghirdetett egy a tábor, egy a zászló stratégiáját – mondja az elemző. Gyömöre Máté szerint mindez pedig azzal járt, hogy a szélsőséges szavazók egy része már nem a Fideszt tekintette elsődleges preferenciájának. Nem véletlenül próbálta Orbán Viktor “kifogni a szelet” a Jobbik vitorlájából, amikor 2009-ben a Cozma-gyilkosság kapcsán arról beszélt, hogy cigánybűnözés ugyan nincsen, de cigány bűnözők vannak.

De ugyanígy a Jobbik egyik régi “követelését” teljesítette, vagy inkább tette meg sajátjának a Fidesz akkor, amikor megalkotta és elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, vagy éppen a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítására vonatkozó jogszabályt. – mutat rá a szakértő.
Ugyanennek köszönhető az is, hogy a Fidesz nem vállalja az egyértelmű és nyílt elhatárolódást a Jobbiktól. Ugyanakkor arra kínosan ügyel, hogy ne váljon szélsőségessé, hiszen azzal sokkal több szavazót riaszthatna el magától, mint amennyit megnyer, ezért inkább csak a radikális jobboldali rétegnek üzen – fejti ki Gyömöre Máté.

Mindemellett azonban a Jobbik is belső konfliktusokkal küzd. Saját szélsőségesei számára túl puha, a Fidesz felé nyitni kívánó képviselők viszont túlságosan is szélsőségesnek tartják társaikat, miközben a pártvezetés láthatóan nem kívánja eldönteni ezt a vitát.

Éppen ezért tűnhet politikailag racionális lépésnek a nagyobbik kormánypárt részéről, ha üzen a radikálisabb jobboldali rétegnek, mivel a Jobbik ingadozása szavazóikat is elbizonytalaníthatja. Ráadásul a Fidesznek megvannak az “emberei”, akikkel megnyerhetik ezt a réteget, elég csak Kövér László megnyilvánulásaira gondolni. Hosszú távon tehát, amíg nem változik a Jobbik stratégiája, addig a Fidesznek sem kell változtatnia – véli a politikai elemző.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 177 megnézve, 1 alkalommal mai nap |