< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Nagy értékű csalás és élelmiszerhamisítás Tolna megyében

| Mobile | RSS

Nagy értékű csalás és élelmiszerhamisítás Tolna megyében

2012. április 26. | hozzászólás | nébih

Több mint 35000 üveg – átcímkézett – uborka- és zöldparadicsom konzervvel tévesztettek meg egy Tolna megyei élelmiszer továbbforgalmazással foglalkozó vállalkozót. Az üzlet megkötését követően az eladónak és az áru leendő vevőjének is nyoma veszett, a becsapott kereskedő ekkor fordult az élelmiszerbiztonsági hatóság szakembereihez, akik hibás termék forgalomba hozatala, élelmiszerhamisítás és csalás miatt rendőrségi feljelentést tettek.

A két kamion mennyiségű, összesen 9,5 millió forint értékű tétellel látszólag minden rendben volt, az eladó specifikációt is kiállított a termékek minőségi jellemzőiről, és a termékmintát maga a kereskedő kóstolással ellenőrizte. A hihetetlen gyorsasággal megrakott két kamion azonban nem a mintának megfelelő árut rejtette, a konzerveket jobban megvizsgálva kiderült, hogy azokat átcímkézték, mivel a régi címke ragasztóanyagát nem sikerült mindenütt eltávolítani. Az így felhelyezett jelölés az élelmiszerbiztonsági felügyelők szerint hibátlan, de valószínűleg fiktív adatokat tartalmaz.

A termékeket a hatóság zárolta, a mintákat jelenleg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumában vizsgálják.

A zárolt, kifogásolt minőségű termékek ártalmatlanításra kerülnek. A forgalmazókkal szemben az eljárás folyamatban van, a jogszabálysértések elkövetői jelentős bírságra számíthatnak, illetve a hatóság hibás termék forgalomba hozatala, élelmiszerhamisítás és csalás miatt rendőrségi feljelentést is tett.

Budapest, 2012. április 26.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Leave a Reply 1581 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: