< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Nem Kósa lesz Lázár utóda

| Mobile | RSS

Nem Kósa lesz Lázár utóda

2012. április 27. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Kósa Lajos nem tervezi, hogy a Fidesz frakcióvezetője legyen, válaszolta újságírói kérdésre az érintett a Heti Válasz Békéscsabán rendezett közéleti fórumán. Indoklásként azt mondta, hogy jelenlegi feladatai mellé már nem tud újabb, ekkora jelentőségű munkát elvállalni, a meglévőktől pedig nem kíván megválni. A várhatóan államtitkári pozíciót elfoglaló Lázár Jánosnak tehát nem Debrecen adja majd az utódját, hanem az ugyancsak sajtóhírekben felemlített Rogán Antal.

A békéscsabai Jókai Színház dísztermében megtartott szerdai esti eseményen Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a keddi Barroso-Orbán találkozónak hiba lenne győztesét hirdetni. A magyar kormány következetesen azért küzd, hogy Magyarország és az Európai Unió partneri viszonyt ápoljon, és kapcsolatukat mindenkire vonatkozó szabályok és mércék határozzák meg. Orbán Viktor világossá tette, hogy a magyar érdek képviseletéről nehéz helyzetekben sem mond le, és pillanatnyi haszonért nem ad fel fontos, stratégiai pozíciókat.

Ezért nem enged a francia nyomásnak, amely a cafeteriarendszer magyar kézbe vétele miatt nehezedik az országra, vagy nem hátrál le arról az elképzeléséről, hogy a negyedik mobilszolgáltató piacra léptetésével közreműködjön a telefondíjak csökkentésében.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere ezen a ponton megjegyezte, hogy a Gyurcsány-kormány három évvel ezelőtt egy nap alatt jutott egyezségre az IMF-fel, melynek következtében többek között ki kellett vonni a rendszerből a tizenharmadik havi nyugdíjat és fizetést.

A válságadók megszüntetésével és az új – telekom- és tranzakciós – adók bevezetésével kapcsolatban Kósa Lajos arról beszélt, hogy Magyarország legsúlyosabb problémája az alacsony foglalkoztatás, ami miatt kevesen, ellenben igen tekintélyes adót fizetnek, így aztán kevesen osztoznak a közterhek viselésében. Az új adók nem a munkavégzést, hanem a fogyasztást veszik célba, így széles kört érintenek, de kis mértékben. Az alelnök számításai szerint a távközlési szolgáltatási adó átlagosan havonta 322 forint plusz terhet jelent majd telefonhasználóként, a tranzakciós illeték pedig havi 130 forint körüli összeggel terheli meg az állampolgárokat, mégis súlyos milliárdokkal hoz majd több bevételt a költségvetésnek.

Vantara Gyula arról is említést tett, hogy a nyugdíjkassza bevételei – az átalakítás nyomán – fedezik a kifizetendő nyugdíjakat, ezért szükségtelenné vált annak költségvetési kipótlása, melyhez hiteleket kellett felvenni. A gyógyszerkassza várhatóan radikális megkurtításával kapcsolatban pedig azt hangzott el, hogy a pazarlás megszüntetése a cél, és azoknak a területeknek az átvilágítása, amelyek a nyugat-európai átlagnál lényegesen több pénzt emésztenek fel.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |