< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Drámaian lecsökkent a benzinfogyasztás: alig van pénzük az autósoknak

| Mobile | RSS

Drámaian lecsökkent a benzinfogyasztás: alig van pénzük az autósoknak

2012. április 28. | hozzászólás | Közélet

Egyre kevesebb élelmiszer, benzin, gyógyszer és műszaki cikk fogy – a hazai kiskereskedelem súlyos vérveszteséget szenvedhet el az idén, azok a területek, ahol forgalomnövekedést regisztráltak, jórészt importárukkal dolgoznak, így gyarapodásuk oka a gyenge forint.

Az éhség és a hiúság egyelőre még kifizetődő üzlet, így az élelmiszerre és a kozmetikai cikkekre még van kereslet, ám egyre jobban gyengélkedik a hazai kiskereskedelem. Amint azt a nepszava.hu megírta, a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2,5 százalékos fogyasztáscsökkenést valószínűsített – és ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják. Ezek szerint a kiskereskedelem forgalma januárban és februárban 1,4 százalékkal marad el az előző év első két hónapjának teljesítményétől. Így a magyarok 1113,5 milliárd forintot hagytak ott a boltokban, és webáruházakban. Megjegyzendő: az utolsó “békeév” 2006 volt. Ez az esztendő még 4,9 százalékkal haladta meg a 2005-ös évet (a folyó áron számolt forgalom 7077 milliárd forint körül alakult), míg 2011 már 6,3 százalékkal múlta alul 2005-öt (ekkor névértéken 7900 milliárdot realizált a kiskereskedelem).

Az élelmiszerfogyasztás – ami a kiskereskedelmi forgalom 47 százalékát adja – egyelőre kitart, és itt a statisztika 1,4 százalékos növekedésről (az előző év időszakához képest) tud, igaz, a fogyasztás mennyisége az csökken, hiszen ez a bővülés mintegy 8 százalékos áremelkedés mellett valósult meg. Így összességében majdnem 528 milliárd forintért ettek a magyarok. Igazi húzóágazatnak számított viszont az illatszer-biznisz: több mint 11 százalékkal terebélyesedett. A magyarázat szerint azért, mert a forint gyengülésével párhuzamosan megugrottak e portékák árai, ám ehhez a kiadási tételhez egyelőre ragaszkodnak az emberek. Így szépségápolásra több mint 22 milliárd forintot költöttek a magyarok az első két hónapban. Szintén némi növekedést mutatott a kiskereskedelem mintegy 9 százalékát adó számítástechnikai terület, itt 0,8 százalékkal könyvelhettek el nagyobb forgalmat. Az ok – exportcikkekről lévén szó – itt is a forintgyengülés volt, az erre szánt summa pedig 95 milliárd forintra rúgott.

Lényegében stagnált a ruha- és cipőértékesítés: a külcsínre mintegy 50 milliárdot szántak a magyarok. Mélyrepült viszont a bútorok és a műszaki cikkek piaca – ez a terület a kiskereskedelem 9,5 százalékát teszi ki, és mintegy 10 százalékkal zsugorodott. Így az emberek 110,5 milliárdért vásároltak ilyen portékákat. Az általános csökkenés nagyrészt azonban az üzemanyag-vásárlás visszaesése a felelős: a benzin és a gázolaj értékesítése a kiskereskedelmi forgalom 19,3 százalékát adja, és ez a forgalom 2 százalékkal múlta alul az előző évit. Így az első két hónapban mintegy 215,4 milliárd forintért tankoltak az autósok. Egyébként e piac forgalma tavaly összességében 2,7 százalékkal csökkent – és csak azért ennyivel, mert a zömében gázolajjal futó fuvaros-cégeknek muszáj volt tankolniuk. Így az eladott gázolaj mennyisége mindössze 0,1 százalékkal apadt, a benziné viszont 5,4 százalékkal. Magyarán: az átlagautósok fogyasztása csökken. Szakemberek szerint az idei évben még erőteljesebb lesz a visszaesés, hisz a benzinár gyakorlatilag elszabadult.

Még egy nagy vesztese van az árak és az adók elszabadulásának: a kiskereskedelmi forgalom 4,8 százalékát jelentő gyógyszerpiac. A terület 4,5 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el, medicinákért 52,7 milliárd forintot fizettek a patikákban. Összességében Magyarország forgalomcsökkenés tekintetében az uniós középmezőnyben van: az Eurostat szerint a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012. februárban 1,1 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A térség legfejlettebb országai közül az Egyesült Királyságban 1,8 százalékkal, Franciaországban 0,8 százalékkal növekedett, Németországban 2,5%-kal csökkent a forgalom volumene. Mindenesetre elemzők szerint felvetődik a kérdés, hogy ez a forgalom nem jelent-e a várt 1,5 százaléknál is erőteljesebb GDP-csökkenést, különös tekintettel arra, hogy a kormány a fogyasztási-, forgalmi-típusú adókat preferálja.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: