< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Adóslista: végleg elnyomja a Fidesz Péterfalvit?

| Mobile | RSS

Adóslista: végleg elnyomja a Fidesz Péterfalvit?

2012. április 29. | 3 hozzászólás | Közélet

Egyre több településen döntenek a helyi adóslisták nyilvánosságra hozataláról. Van, ahol az internetre is felteszik a tartozók nevét annak ellenére, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint mindez nem felel meg az előírásoknak. A Fidesz szerint viszont igen, úgy fest, ez dönt.

Már ezer forintos hátralék miatt is pellengérre állíthatják a helyi adókkal tartozókat. A helyben szokásos módon ezt bárhol megtehetik, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján vagy a helyi újságban. De úgy tűnik: egyre több helyen kerülnek fel a netre is a listák, pedig ezt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke korábban már többször is kifogásolta. Péterfalvi Attila állításainál a Fidesz véleménye az erősebb, a kormánypárt állítja: márpedig felkerülhetnek a nevek a világhálóra. A közelmúltban több településen arról döntöttek, hogy a Fidesz állásfoglalását tartják mérvadónak.
Korábban nagy vitát váltott ki a miskolci eset, ahol februárban tették fel a világhálóra a feketelistát. Nemrég a heves megyei Makláron is úgy határoztak, nem érdekli őket Péterfalvi Attila véleménye és Lőrinciben is kilátásba helyezték a netes nyilvánosság felhasználását.

Péterfalvi Attila

Az utóbbi időben Egerben is téma az internetes nyilvánosság segítségül hívása, ott is ily módon tennék közzé a helyi adósok névsorát. A városvezetés közölte: nem ért egyet Péterfalvi Attila megállapításaival, ugyanakkor állásfoglalást kértek az adatvédelmi hatóság első emberétől. Ebben egyebek közt kifejtik: ők csak a nagyobb tartozók nevét hoznák nyilvánosságra a megyeszékhely honlapján. Problémásnak tartják, hogy a befizetéseket hosszabb ideje nem teljesítő nem is városban él, továbbá a “feketelista” kifüggesztése is nehézkes egy ekkora méretű városban, mivel nagyjából 80-100 oldalt kell kitenni a városháza hirdetőjére. Arra kérték a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, hogy kezdeményezzen törvénymódosítást a kérdésben.

Korábban Péterfalvi világosan kifejtette: a helyi adótartozással rendelkezők személyes adatait a honlapokról el kell távolítani, ugyanis az internetes közzététel révén a személyes adatok a világ bármelyik pontján elérhetővé válnak, mindez pedig túlmutat a jogalkotó szándékán. A kérdés most már csak az, vajon enged-e a politikai nyomásnak vagy kitart álláspontja mellett

forrás:stop.hu

Leave a Reply 1255 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: