< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Befenyítették a sajtót a Heti Válasz cikke miatt – Íme a háttér

| Mobile | RSS

Befenyítették a sajtót a Heti Válasz cikke miatt – Íme a háttér

2012. április 29. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Közleményben szólította fel a magyar sajtó képviselőit Bornemissza Tamás, a tavaly a legtöbb egyszázalékos felajánlást összegyűjtő alapítvány kuratóriumi elnöke, hogy ne vegyék át a Heti Válasz által közölt hírt, miszerint a Fővárosi Ítélőtábla eltiltotta őket saját elnevezésük használatától, mert jogsértően lemásolták egy évtizedes múltú szervezet nevét.

A Heti Válasz tegnap utcára került számában címlapon számolt be arról, hogy alaposan felforgathatja az idei egyszázalékos kampányt, hogy a 2010-ben és 2011-ben a legtöbb egyszázalékos felajánlást gyűjtő alapítványt a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen eltiltotta a nevének, rövidített nevének és számos domainnevének használatától. A jogerős ítélet kimondásával a tiltás azonnal hatályba lép, ennek ellenére az alapítvány továbbra is használja az elnevezéseket, és erőteljes online reklámkampányt folytat.

A bíróság azért tiltotta el Bornemisszáékat a névhasználattól, mert úgy találták, hogy megsértették az évtizedes múltra visszatekintő Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány jogait azzal, hogy a nevükre összekeverhetőségig hasonló elnevezést (Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány) illetve rövidített elnevezést (Daganatos Gyermekekért Alapítvány) választottak, és számos olyan internetes címet, amely összetéveszthető volt a régebbi alapítású szervezetével.

Bornemissza Tamás, kuratóriumi elnök csütörtökön még a Magyar Távirati Irodának is helyreigazítási kérelmet küldött – pedig a hírügynökség nem vette át cikkünket. A lapunkhoz eljuttatott kérelemben pedig közli: „kértem a magyar sajtó képviselőit, hogy az interneten, és a Heti Válasz hetilapban fellelhető fenti hírben és részletes cikkben írtak átvételével ne járuljanak hozzá a jogilag kifogásolható, rosszindulatú, az igazságot valótlan színben feltüntető, valamint valótlan állításokat tartalmazó rágalmaknak a terjesztéséhez”.

Ugyanakkor a névfosztást maga sem tagadja, a helyreigazítási kérelemben ugyanis azt állítja, „Az Alapítvány csak a névviselésről szóló jogerős bírósági ítélet kézhezvétele után tud intézkedni nevük megváltoztatásáról, hiszen őket nem tevékenységük folytatásától tiltaná el a döntés, hanem csak a nevek hasonlósága okán folyt a per.”

Cikkünkben beszámoltunk róla, az alapítvány immár tudatosan sért jogot, mivel Kende Péter jogi képviselő tudatában van annak, hogy az ítélet a kimondásával lép hatályba, és ehhez nem kell megvárni az írásos határozat kézhezvételét. Ennek ellenére, ha valaki pénteken beüti a „daganatos gyermek” névkapcsolatot a google keresőjébe, akkor az első három találatból kettő a jogsértő nevű alapítványra mutat, és a hirdetéseknél és övék az első.

Az egyszázalékos kampány finisében ez komoly bevételt hozhat a névfosztott alapítványnak, amely 2010-ben 285 millióval, tavaly pedig 368 millió forinttal a legtöbb felajánlást gyűjtötte. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint ugyanis pertől függetlenül valamennyi számlájukra érkező egyszázalékos felajánlást megkaphatják. Mivel a civil kedvezményezettek az adószámukon gyűjthetik az egyszázalékos felajánlásokat, „így az esetleges névhasználattól való eltiltás nem érinti az adószámára beérkező felajánlások sorsát” – közölte a sajtóiroda.

A Heti Válasz összeállításában beszámolt róla, hogy a legtöbb egyszázalékos felajánlást gyűjtő alapítvány a rákbeteg gyermekeket ellátó hét hazai centrum közül csak egynek nyújt a bevételeivel összevethető támogatást. Legfontosabb tevékenységének a rákbeteg gyermekek szociális támogatását tartja, ehhez – a szülők engedélyével – nagybeteg gyermekek fotóit teszi közzé honlapján.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 346 megnézve, 1 alkalommal mai nap |