< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kétszázezer közmunkás a programban

| Mobile | RSS

Kétszázezer közmunkás a programban

2012. április 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

Felülvizsgálja a BM a társadalmi felzárkózási stratégia intézkedési tervét

Mostanáig majdnem kétszázezer fő közfoglalkoztatásának lehetőségét biztosította a Belügyminisztérium – közölte lapunkkal a tárca. Az érintettek bevonásával jelenleg is zajlik a Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia intézkedési tervének felülvizsgálata, de a BM esetében a Széll Kálmán-terv 2.0-ban foglaltak nem érintik a stratégia végrehajtását.

Az idén háromszázezer ember közfoglalkoztatását tervezik

A Belügyminisztérium (BM) esetében nem érintik a Széll Kálmán-terv 2.0-ban előrevetített változások a Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia végrehajtását – közölte megkeresésünkre a tárca. Mint írták, a „megjelölt felelősök bevonásával” ugyanakkor jelenleg is zajlik a stratégia intézkedési tervének felülvizsgálata, részleteket azonban nem árultak el. Korábban, miután négy szervezet azt állította, végrehajthatatlanok a dokumentumban rögzített tervek, a BM tudatta, a civilek javaslatait is áttekintik a témában.

„A minisztériumnak nem állt szándékában megbélyegezni a cigány gyermekeket és fiatalokat a Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiához kapcsolódó programtervben” – közölte korábban a tárca, reagálva az említett szervezetek, konkrétan az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért közös állásfoglalására. Mint írták, érthetetlen módon a BM a célcsoportot a cigány gyerekekre és fiatalokra korlátozta, azt sugallva így, hogy „csak a roma származású gyerekek magatartásával van probléma”.

Ismert, hogy a kormány tavaly november végén fogadta el a Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiát. A dokumentum egyesíti a gyermekszegénységgel, a romaüggyel és a hátrányos helyzetű térségekkel kapcsolatos stratégiákat, továbbá tartalmazza a 2011 és 2020 közötti, illetve azon belül a 2012 és 2014 közötti évekre szóló végrehajtási intézkedési terveket.

A BM a Magyar Hírlapot arról is tájékoztatta, hogy a Start-közmunkaprogram keretében április 25-ig 191 844 fő közfoglalkoztatásának lehetőségét biztosította a közfoglalkoztatók számára a minisztérium. Kifejtették, az országos programok, a kistérségi Start-munka mintaprogramok, a hagyományos önkormányzati közfoglalkoztatási programok és az egyéb Start-munka mintaprogramok „széles tevékenységi kört fednek le”. Az intézkedési terv jelenlegi változata egyébként az idei évre vonatkozóan mintegy háromszázezer fő foglalkoztatását irányozza elő a program keretében.
Német elismerés

Németországban igen pozitívan értékeli a roma integrációval foglalkozó szakma a romák felzárkóztatását is célzó magyar stratégiát – összegezte szombaton egy a diszkrimináció és az emancipáció témájában rendezett nürnbergi konferencián szerzett tapasztalatait Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Elmondta: fontos, hogy minél szélesebb körben, a politikán túl is megismerjék a helyzetünket, mert sok az előítélet és a tévképzet hazánkkal kapcsolatban. „Ezeket tájékoztatással, a magyar állapotok és a javításukat célzó programok bemutatásával lehet eloszlatni” – vélekedett a politikus. (MTI)

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 971 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: