< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Siklóernyővel berepült egy Greenpeace-aktivista egy atomerőműbe

| Mobile | RSS

Siklóernyővel berepült egy Greenpeace-aktivista egy atomerőműbe

Motoros siklóernyővel körberepülte egy Greenpeace-aktivista szerdán a Franciaország középső részén található bugey-i atomerőművet, füstbombát helyezett el az egyik reaktor tetején, majd a létesítmény területén landolt, ahol azonnal őrizetbe vették – közölte a helyi csendőrség.

A hatóság közölte, hogy szerda reggel a pilótát “azonnal észrevették és előállították” egy másik aktivistával együtt, aki a létesítményen kívül tartózkodott. A második személy a hatóságok feltételezése szerint kívülről irányította a siklóernyőt vezető társát.

A környezetvédő szervezet szerint az akció célja az volt, hogy a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulója és az elnökjelöltek szerda est tv-vitája előtt felhívják a figyelmet a nukleáris katasztrófa kockázatára. “Egy külső támadást, egy repülőgép lezuhanását akartunk illusztrálni. Hogy a jelöltek tudomásul vegyék: biztonságos atomenergia nem létezik” – közölték a Greenpeace képviselői.

Yannick Rousselet, a Greenpeace egyik franciaországi vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy az elnökválasztási kampánynak egyáltalán nem témája a nukleáris biztonság problémája. A szervezet emlékeztetett: miután a hatóságok nem tartják valószínűnek, hogy egy utasszállító repülőgép atomerőműre zuhanhat, annak kockázatát nem vették figyelembe a franciaországi létesítmények építésekor.

Az atomerőműveket működtető Electricité de France (EDF) szerint a létesítmény biztonsága egy pillanatig nem volt veszélyben az akció miatt. Az EDF jelezte, hogy 2011 végén megerősített minden biztonsági intézkedést annak érdekében, hogy bármilyen behatolást azonnal érzékelni tudjon. Tavaly decemberben ugyanis ugyanazon a napon négy atomerőműnél szerveztek “behatolási akciókat” Greenpeace-aktivisták hasonló, figyelemfelkeltő céllal. Két helyen sikerült is bejutniuk az erőművek területére. Aznap a kormány elrendelte valamennyi francia nukleáris létesítmény “alapos átkutatását”, majd biztonsági megerősítését.

A nukleáris energia jövőjét illetően, amely jelenleg Franciaország energiaellátásának közel nyolcvan százalékát biztosítja, megoszlanak az elnökjelöltek álláspontjai. Francois Hollande szocialista jelölt 2025-ig ötven százalékra csökkentené az arányt. Egy régebbi, a fessenheimi atomerőművet be is záratná, szemben Nicolas Sarkozy konzervatív elnökkel, aki megőrizné a nukleáris energia jelenlegi arányát az energiaellátásban, mert az szerinte “Franciaország energetikai függetlenségének” záloga.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |