< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Gyurcsány felmentést kapott a gyakorlótanítás alól

| Mobile | RSS

Gyurcsány felmentést kapott a gyakorlótanítás alól

Bár kötelező lett volna, Gyurcsány Ferenc tanárképzős hallgatóként mégsem vett részt gyakorlótanításon a pécsi Meszesi Általános Iskolában – írja a Magyar Nemzet a Hír TV Célpont című péntek esti műsorának beharangozójára hivatkozva.

Gyurcsány azért kért és kapott felmentést, mert akkoriban nyerte el főiskolai KISZ-titkári székét, és rengeteg dolga volt. Minderről az általános iskola egykori igazgatója beszélt a Hír TV riporterének. A főiskola 1982-es tanulmányi- és vizsgaszabályzata szerint ameddig a hallgató az előírt szakmai és tanítási gyakorlatokat nem teljesíti, addig a végbizonyítvány sem állítható ki. Az pedig az államvizsga, így a diploma előfeltétele.

A Hír Tv műsorában múlt pénteken hangzott el, hogy a „A Balaton-felvidék szőlészete és borászata” című szakdolgozat készítéséhez Gyurcsány Ferenc felhasználta a volt sógora ugyanilyen című, négy évvel korábbi szakdolgozatát. A műsor szerint Gyurcsány akkori sógora, Rozs Szabolcs 1980-ban készített és nyújtott be szakdolgozatot a pécsi földrajz szakon.

Rozs Szabolcs, Gyurcsány első feleségének bátyja, azt mondta, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. Rozs szakdolgozatának otthon őrzött példányát a múlt héten mutatta be a Hír TV, Gyurcsány Ferenc azonban megkérdőjelezte a dokumentum hitelességét, mondván, hogy az nem hivatalos, nem iktatta az egyetem.

A Hír TV-nek Gyurcsány Ferenc először nem tudta felidézni, hogy Rozs Szabolcs miről írt szakdolgozatot, sőt azt sem, hogy melyik szakra járt. Amikor azonban közölték vele, hogy volt sógora szakdolgozatának címe megegyezik az ő későbbi diplomamunkájáéval, úgy fogalmazott: olvashatta a dolgozatot, és ha így volt, “nagyon valószínű”, hogy használta is.

Gyurcsány Ferenc május elsejei beszédében képtelennek nevezte a plágiumvádat, és azt közölte: nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált.

Csütörtökön a Pécsi Újság azt írta, a korábbi hírekkel szemben megvan a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Földrajzi Intézetében Gyurcsány Ferenc sógorának 1980-ban írt, hivatalosan iktatott szakdolgozata . A hírportál beszámolója szerint Rozs Szabolcs dolgozatát csütörtök délelőtt találták meg az intézményben. A Pécsi Újságnak csütörtökön több forrás is megerősítette ezt, de a portál azt írta: mindannyian hozzátették, szigorú dékáni utasítást kaptak arra, hogy nem nyilatkozhatnak, mivel a PTE feljelentése miatt nyomozás indult az ügyben.

forrás:index.hu

Leave a Reply 267 megnézve, 1 alkalommal mai nap |