< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Románia is bojkottálja a jaltai csúcsot

| Mobile | RSS

Románia is bojkottálja a jaltai csúcsot

Románia is csatlakozik a többi uniós ország által képviselt állásponthoz a Timosenko-ügyben, és csak nagyköveti szinten képviselteti magát a közép-európai államfők május 11-12-i jaltai csúcstalálkozóján – jelentette be Traian Basescu csütörtökön a román rádiónak adott interjújában.

A román elnök ugyanakkor azt mondta, hogy a futballt nem kell átpolitizálni. Basescu szerint bár a román válogatott nem jutott ki az Európa-bajnokságra, az ukrajnai futballmérkőzések bojkottja a hidegháborús időszakra emlékezteti, amikor az olimpiát bojkottálták politikai okok miatt – márpedig szerinte ez helytelen.
Merkel még nem döntött

Több európai ország vezetői a jaltai csúcstalálkozó és a Lengyelországgal közösen megrendezett labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseinek bojkottálásával tiltakoznak Julija Timosenko volt kormányfő bebörtönzése miatt.

A futballmeccseket bojkottálók között van Joachim Gauck német szövetségi elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Szerdán az osztrák és a belga kormány is bejelentette, hogy a Timosenkót ért bánásmód miatt bojkottálja az Európa-bajnokság Ukrajnában megrendezendő meccseit.

Csütörtökön Angela Merkel német kancellár felszólította Ukrajnát, hogy engedje meg, hogy a börtönben betegeskedő Timosenkót Németországban kezeljék. Merkel úgy nyilatkozott: nem döntötte még el, hogy bojkottálja-e a futball-Eb-t; neki mosta volt ukrán miniszterelnök egészsége a legfontosabb.

Nem sokkal Merkel bejelentése után Vlagyimir Putyin is közölte: bármely oroszországi kórház szívesen fogadná orvosi kezelésre Julija Timosenkót. Az Eb bojkottjáról az orosz kormányfő azt mondta: a politikát nem szabad összekeverni a sporttal.
Lengyelek a bojkott ellen

A Nyugatnak nem lenne szabad bojkottálnia a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság eseményeit, mert az hátráltatná az ország európai integrációs törekvéseit, és ismét Moszkva karjaiba taszítaná Ukrajnát – mondta szerda este Bronislaw Komorowski lengyel államfő. Ugyancsak ellenzi a bojkottot Donald Tusk, az ország miniszterelnöke.

Komorowski a TVP1 közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta: „Az Euro 2012 nem ennek vagy annak a politikusnak a tulajdona. Az egy lehetőség egy nemzet, Ukrajna számára, hogy legjobb oldaláról mutatkozzon be”.

Tusk csütörtöki sajtóértekezletén szintén helytelennek tartotta a bojkottfelhívásokat. „Megértem a Julija Timosenkóval szimpatizáló politikusokat, de semmi se akadályozza őket abban, hogy az Európa-bajnokság idején egyértelműen kinyilvánítsák együttérzésüket” – mondta.

Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) vezetője ugyanakkor az Eb ukrajnai eseményeinek bojkottja mellett foglalt állást. Kaczynski szerint fokozni kell az Ukrajnára nehezedő nyomást, mert az, ahogy Kijev az ellenzékkel és a bebörtönzött Julia Timosenkóval bánik, lengyel részről kemény fellépést tesz szükségessé.

Hozzátette, hogy a lengyel kormánynak is kilátásba kell helyeznie az Eb ukrajnai rendezvényeinek bojkottját.

forrás:index.hu

Leave a Reply 304 megnézve, 1 alkalommal mai nap |