< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Darazsak, méhek elleni védekezés

| Mobile | RSS

Darazsak, méhek elleni védekezés

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat.
Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. A csípésükre hazánkban az emberek 2-3 százaléka túlérzékeny, 97 százalékuknál csak helyi reakció mutatkozik.

A felsorolt rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet elkerülni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakembert. A szakemberek elérhetőségei megtalálhatóak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_teruleti

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

A darazsak és a méhek csípése allergiás tüneteket okozhat, rossz esetben tragikus kimenetelű is lehet. A szervezetbe jutó méreganyag heves helyi tüneteket (bőrpír, duzzanat, viszketés, bevérzés, sejt- és szövetelhalás), görcsöket, légzésbénulást, ájulást idézhet elő. A sérült életveszélyes állapotba is kerülhet.

További információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tudastar/insect.pdf

forrás:BM OKF

Leave a Reply 467 megnézve, 1 alkalommal mai nap |