< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Német rémálmok a görög drachma visszatéréséről

| Mobile | RSS

Német rémálmok a görög drachma visszatéréséről

Miközben a görög adósság folyamatosan nő, egyre több német cég készül a drachma újbóli bevezetésére – írta a Handelsblatt.

A készülődés nem nyilvános, a folyamatok a háttérben zajlanak. A lap információi szerint az olyan vállalkozások, bankok és magánszemélyek közül, amelyek régóta üzleti vagy pénzügyi kapcsolatban állnak Görögországgal, egyre többen érdeklődnek afelől, hogy milyen hatásai lehetnek a drachma újbóli bevezetésének.

Sven Zeller, a Clifford Chance frankfurti jogásza azt nyilatkozta, hogy záporoznak az alapkezelők, a bankárok és a görög érdekeltséggel rendelkező ingatlanpiaci vállalkozások kérdései. “Mindenki azt szeretné tudni, hogyan tudná elkerülni, hogy euróban fennálló követeléseit gyengébb valutára váltsák – legyen az drachma, vagy “déli euró”.

Az érdeklődök aggodalma nem alaptalan – írta a Portfolio.hu. Mielőtt Görögország bevezette az eurót, 1982 és 1996 között a drachma évente átlagosan 10 százalékot veszített értékéből a német márkával szemben. 2000 májusában azonban az Európai Bizottság jóváhagyta Görögország eurózónához való csatlakozását, aminek hatására a hozamok csökkenni, az adósság pedig növekedni kezdett.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 280 megnézve, 1 alkalommal mai nap |