< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A külföldi sajtó Orbán Viktort lejárató hadjáratról ír

| Mobile | RSS

A külföldi sajtó Orbán Viktort lejárató hadjáratról ír

2012. május 8. | 1 Hozzászólás | Közélet

A külföldi sajtó Orbán Viktort lejárató hadjáratról ír

Élesen bírálta az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni eljárását egy teológus a Focusban.

Az Európai Bizottság úgy találja, érdemes szankcionálni egy keresztény, nemzeti liberális kormányt, az otromba mérleghamisítást és a milliárdos adósságokat viszont nem – írta “Magyarország szabadsága” című kommentárjában egy teológus a Focus című német hetilapban hétfőn.

A Münchenben megjelenő hírmagazin cikkének szerzője, Ulrich Schacht szerint felmerül a kérdés, vajon a Magyarországot a saját szuverenitását érintő kérdésekben – például a nemzeti bank függetlensége és a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése miatt – fenyegető Európai Bizottságnak (EB) nem lennének-e súlyosabb problémái, például a gazdasági statisztikáit többször meghamisító és az egész Európai Uniót a csőd szélére vezető feneketlen “fiskális hordót”, név szerint Görögországot illetően. Míg azonban Görögország esetében mindezek ellenére sem zárultak el az uniós pénzcsapok, addig – a korábbi szocialista kormányzat által maga mögött hagyott gigantikus államadóssággal küzdő – Magyarországot az EU-támogatások befagyasztásával tervezi szankcionálni Brüsszel.

Aki azonban így közelíti meg a kérdést, nem érti az EB és Magyarország között az Orbán-kormány hatalomra lépése óta folyó konfliktus lényegét – vélte Schacht. A szerző szerint Magyarország nem követett el szerződésszegést. Ehelyett a viszály oka, hogy a parlament az ország keresztény és nemzeti liberális öntudatában gyökerező új alaptörvényt fogadott el, amely a némethez hasonlóan Istenre hivatkozik, s a franciához hasonlóan a saját nyelv és kultúra fontosságát hangsúlyozza, így ezzel – mint fogalmazott – elvben ellentmond az EU univerzalisztikus karakterű, “neojakobinus boldogságdiktatúrává” való átértelmezésének.

Emiatt folytat lejárató hadjáratot Orbánnal szemben “a baloldali és álliberális eredetű, világias-materialista, haladó Európa” az “agresszív posztnacionalista hittérítő politikai- és médiakomplexum” segítségével – írta Schacht. A német közszolgálati adókon Magyarországot egy Fehéroroszországhoz hasonló diktatúraként festik le, amely a szerző olvasatában annak a jele, hogy a demagógia Brüsszelben és Berlinben sem ismer határokat.

“Az Európai Bizottság válaszút előtt áll Magyarország esetében: ha továbbra is Magyarország szuverenitásának megnyirbálására fog törekedni, végérvényesen igazolja, hogy (az EU) nem egy szabad projekt, hanem egy totalitárius kísérlet. Magyarország védelemre szoruló szabadsága ezért a miénk is” – zárta sorait a Svédországban élő író-teológus Schacht, aki az NDK-ban született. Államellenes uszítás miatt 1973-ban bebörtönözték, majd 1976-ban toloncolták ki az NSZK-ba.

A Financial Times a nyugdíjrendszerről, Berliner Zeitung a kínai befektetésekről

A Financial Times brit gazdasági napilap a magyarországi magánnyugdíjrendszerről közölt írást, a Berliner Zeitung német baloldali lap a magyar-kínai megállapodásokról írt beszámolót hétfői számában.

A magánnyugdíjrendszerekkel kapcsolatos rossz irányítási döntések sok közép-kelet-európai országban csalódottságot keltettek a megtakarítások birtokosai és a nyugdíjpénztárak körében egyaránt, a legrosszabb példa azonban Magyarország, ahol ezt a rendszert 2010-ben gyakorlatilag államosították, és a kormány a költségvetési hiány kezelésére fordította a vagyont – írta hétfői térségi körképében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilapnak a Raiffeisen Capital Management (RCM) közép-kelet-európai igazgatója, Christa Bernbacher úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a nyugdíjrendszer második pillérét “többé-kevésbé kiirtották”, a vagyonokat bevitték az első – állami – pillérbe, és “a legnagyobb valószínűséggel már el is költötték más kötelezettségekre”.

Frank Herold, a Berliner Zeitung Magyarországgal rendszeresen foglalkozó munkatársa Magyarország mint második próbálkozás című írásában kifejtette: kínai cégek “évek óta keresnek európai referenciaprojekteket, amelyekkel megnyithatják a nagy uniós belső piac kapuját”. Elsőként Lengyelországban próbálkoztak, a Varsó-Berlin autópálya megépítésével, ez azonban “botrányba fulladt”, amikor kiderült, hogy “a kínaiak nem fizették ki az alvállalkozókat”.

A “kínaiak most ismét próbálkoznak” ezúttal Magyarországgal, amely “az európai befektetőknél sokat veszített vonzerejéből” – fejtette ki Herold, utalva a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felmérésére, amely egyebek között kimutatta azt, hogy az “európai befektetők már egy ideje több tőkét vonnak ki Magyarországról, mint amennyit beruháznak ott”. A kínaiak elköteleződése Magyarország iránt így “éppen jókor jön”, de az általuk biztosított forrás “csupán csepp a tengerben”, és “illúziónak” bizonyulhat az az elképzelés, hogy “Kína és Kazahsztán segítségével függetlenebbé lehet válni az EU támogatásától”.

forrás: híradó.hu

Leave a Reply 318 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: