< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: ABCÚG Pártos zsozsó Mátyás Győző jegyzete

| Mobile | RSS

ABCÚG Pártos zsozsó Mátyás Győző jegyzete

2012. május 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Akkor ne legyenek pártok! Egy kivételével. És ne legyen demokrácia, politikai versengés, ellenzék. Éljen és virágozzék az örök és megbonthatatlan NER!
Végül is, ha a minap megismert gondolatkísérlet valóra válik – márpedig olyasvalaki röppentette fel, akinek az ötletei általában igen jó százalékban valósulnak meg –, akkor az fülkeforradalmi fordulatot jelentene a magyar politikai életben.

Orbán Viktor ötlete szerint ugyanis a következő két évre fel kellene függeszteni a pártok állami támogatását, azaz egy árva grandot sem kapnának a költségvetésből. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a parlamenti pártok mandátum-, illetve százalék arányosan részesülnek az állami apanázsból (és kapnak morzsákat az 1 százalékos küszöböt elért formációk is). A bevallások szerint pontosan ez a juttatás teszi ki a pártok gazdálkodásában a bevétel 90 százalékát – persze papíron. Mert a valóságban nem ennyire „kiszolgáltatottak” a mi pártjaink, nem csak az állam csecsét szívják – de erről később.

origo.hu

Azért ez se kis summa, a Fidesz például több mint egymilliárd forintot kapott a költségvetésből, az MSZP 541 milliót, de még a KDNP is – amelyik nem is saját jogon parlamenti alakulat – kapott 233 millió forintot erre az évre. Ebből lehet ám szervezeteket fenntartani, szép számú alkalmazottat fizetni, rendezvényeket szervezni stb. Minderre fitymálva szokás legyinteni, pedig alapszervezetek nélkül egy párt nem tud létezni. Választások idején a helyi kampányt nyilván nem a pártelnök vagy a frakcióvezető fogja lebonyolítani. Márpedig csak tele kell tacepaózni például a kocsma falát azzal, hogy az ellenfél maga Belzebub, míg a mi pártunk a földre szállt angyalok sereglete, aranytojást tojó tyúkkal a kézben.

És ha már a választásoknál tartunk, természetesen mindenki tudja, hogy a pártok nem ebből a summából dorbézolnak. Márpedig választási időben kampány ihaj-csuhaj dívik, megindul az aktivisták között a ki tudja gyorsabban leragasztani az ellenfél plakátját című verseny, és a kampánystratégák legszívesebben még a Barátok köztbe is delegálnák valamely snájdigabb képviselőjüket.

Mindenesetre az a hihetetlen mennyiségű reklám (a televíziós és rádiós ígéretdömpingtől kezdve a fotómodelleket kenterbe verő óriásplakátokon át az Orbán csokinyúlig és a Gyurcsány kulcstartóig) azért belekerül egy fekete-afrikai ország éves költségvetésébe. Természetesen a hivatalos revizoroktól a legalább gyök kettes IQ-val bíró választópolgárig mindenki tudja, hogy ezt a temérdek zsét csak előteremtették valahogy a pártok. Mégis „autentikusnak” fogadják el azt a jelentést, miszerint az utolsó fillérig befértek a számukra legálisan rendelt keretbe. Ja, igen – és a pártpénztárnokok morális héroszok.

Mindez olyannyira a nagy nyilvánosság előtt folytatólagosan elkövetett pofátlanság, hogy tulajdonképpen jelképe lehetne mindannak, ami a politikai-gazdasági szférában zajlik. Nem véletlen, hogy a pártfinanszírozás átláthatóvá tételére kidolgozott egyetlen javaslatot sem fogadtak el soha az érintettek, mert hát ez a legnagyobb biznisz. És részt vett benne minden párt és vállalkozói holdudvara. Emlékszünk még Dávid Ibolya 70:30-as sejtetésére, hogy ebben az arányban osztozik hatalom és ellenzék a zsíros állami megrendeléseken. Amelyeken éktelen nagyot kaszál a baráti cég (a kutya nem teszi szóvá, hogy mi került százmillióba egy budi csészén) és szépen csorog vissza a pártkasszába is. És közben még az is lop valamicskét, aki csak véletlenül tévedt arrafelé.

Ha Orbán Viktor javaslata megvalósul, akkor ez a szisztéma fog csúcsra járni, csak azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy nem a 70:30, hanem a 100:0 lesz az aránypár. Hiszen állami megrendelést itt már csak a „tudjukkik” cégei nyerhetnek, a többiek meg így szépen ki lesznek tolva a senki földjére. Így kell gazdasági eszközökkel politikai erőteret fabrikálni.

És mecsoda szívhez szóló propaganda járul majd ehhez! Már hallom is, ahogy a Fidesz illetékesei mantrázzák, hogy az ország nehéz helyzetében a pártoknak is áldozatot kell vállalniuk, és lám a Fidesz elöl jár a jó példával, hiszen ők vesztik a legtöbbet. (Közben bemondja a rádió, hogy újabb százmilliárdos közbeszerzést nyert el egy futballszerető „közeli”.) És persze lehet még kicsit uszítani is a többi haszonleső, korrupt politikus ellen.

Választásokat majd nem is kell tartani.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 368 megnézve, 1 alkalommal mai nap |